У травні поліських селян у Сарненському Районі Рівненської області вийшли з палицями і камінням проти народного депутата з Києва і його групи підтримки з молодиків характерної зовнішності.

Людей не зупинили ані погрози, ані постріли з автоматів. Приїжджим спалили вантажівки і розтрощили джипи, а чотирнадцятьох затримали. Решта повтікали.

Якщо на Донбасі так воюють за вугільні копанки, то на Рівненщині б’ються за контроль над нелегальним видобутком бурштину. Війна не вщухає. У неї втягнуті місцеві селяни, депутати, чиновники, міліція і СБУ. Бізнес вартістю в сотні мільйонів доларів вивчали журналісти «Слідства.інфо».

20140509171856Залишки автомобілів «спортсменів» Продівуса. Фото СЗГ УМВСУ в Рівненській області та Романа Захарчука

«Слідство.інфо» поїхало в Сарненський район у селище Клесів, щоб поспілкуватися із громадськими активістами, які вже приїжджали в Рівненську облраду, щоб висловити своє бачення вирішення проблеми з нелегальним видобутком бурштину.

Фото Васильев

Олександр Васильєв із селища Клесів

– Подзвонили друзі, сказали, що вбили мого сусіда і з ним його сусіда теж. Я поїхав, але добре, що нікого не вбили, – розповідає про ті події громадський активіст селища Клесів Олександр Васильєв. – Да, були поранені вони, забрала їх «швидка». Ми там зібралися разом з нашою «доблесною» міліцією і поїхали на затримання, так би мовити.

Як кажуть наші джерела в правоохоронних органах, 9 травня, коли на Рівненщину завітав нардеп Володимир Продівус із сотнею коротко стрижених озброєних спортсменів, це був не візит чемності – він отримав «добро» в Києві на повернення контролю над нелегальним видобутком бурштину. Схожу інформацію підтверджує і начальник Рівненського обласного УМВС Микола Щирук:

– Що відбулося 9 травня? Це ніщо інше як намагання певних структур, які тут контролювали цей нелегальний бізнес, так чи інакше зайти з іншого боку.

Бурштин, разом з деревом та кам’яними кар’єрами – головне багатство цього лісистого краю. Для північних районів Рівненщини він став чи не єдиним порятунком від злиднів. Нелегальний видобуток рівненського бурштину розпочався у 80-х роках минулого століття. З 1996 року його почали видобувати за допомогою мотопомп. Та промислових масштабів промисел набув в останні шість-сім років. Цінний товар скуповують і везуть переважно у Польщу та Китай. Тисячі людей, розділившись на бригади по 3-5 осіб, за допомогою компресорів і мотопомп під великим напором закачують воду під ґрунт і виштовхують легкий бурштин нагору.

Фото топ

Місцеві розповідають, що є три основні причини конфлікту зі стріляниною і масовими заворушеннями. Перша – різке зростання цін на бурштин до 10 тисяч доларів за кілограм. Друга – прихід в цей нелегальний бізнес людей з «сім’ї» Януковича. І третя – Майдан, коли місцеві старателі вигнали зайд, а ті спробували повернутися.

– Син Януковича проїхався по нашими місцям під час авторалі на позашляховиках у 2011 році і йому вони сподобались, – розповідає Олександр Васильєв. – Після цього обрали тут пару князьків і вирішили всіх загнати працювати під цих князьків, щоб народ робив за копійки, просто на зарплату, яку вони придумають.

 

За словами місцевих, до 2007-2008-го нелегальний видобуток бурштину «кришувала» міліція. Але коли через підвищений попит на бурштин з боку Китаю ціни полізли вгору, до цього бізнесу долучилися СБУшники. У 2011-2012-му сюди зайшли київські боси. І, нарешті, у 2012-му бурштином зацікавилася «сім’я» – за даними наших джерел, це був син екс-генпрокурора Пшонки Артем. З Києва пішли вказівки навести «новий порядок».

– Прокурор ходив, контролював, щоб не було лівих бригад. СБУшники контролювали, щоб робили тільки бригади бандитів, – розповідає житель селища Клесів Сергій Абрамчук. – Усім іншим не давали робити. Заганяли на болото. А там – заробив-не заробив – гроші мусиш дати (йдеться про тисячу доларів на тиждень з однієї мотопомпи, якій дозволяли працювати в менш вигідних місцях – на болоті, де, на відміну від лісу, не так багато бурштину – Слідство.Інфо).

Фото Абрамчук

Сергій Абрамчук відверто розповідає про «кришування» незаконного видобутку бурштину місцевими «правоохоронцями»

– Князьків, під якими змушували всіх працювати, було п’ять чоловік, – ділиться клесівчанин Олександр Васильєв. – Їм дали сто помп, вони розділили кожному по 20 і все. Я вийшов, виступив проти цього – мене хлоп – пресанули, той виступив – хлоп – пресанули. Тому умовно, тому штраф… Люди бачать, що працюють проти нас, людей, силові структури. Коли працюють проти тебе СБУ, прокуратура, я думаю, що трохи починає спадати твій запал.

Після подій на Майдані «дах» раптово зник. Тисячі копачів масово кинулися мити бурштин. Травневий приїзд непроханих гостей збурив полісян. Вони кажуть: їм знову намагаються нав’язати покровителів.

Четвертого червня журналісти «Слідства.Інфо» стали свідком чергового бунту місцевих бурштинокопачів, коли ті спробували перекрити державну трасу. Причина – новий начальник обласної міліції, якого призначили після конфлікту 9 травня, вирішив вигнати їх з лісів.

– Сьогодні ви нас виженете, а завтра приїдуть знову нас раком ставити! – кричить міліціонерам посеред натовпу людей, які зібралися на самій трасі, один з бурштинокопачів. – Не треба нам такого! Нащо ви приїхали?! Бо перестали платити вам – ось чого ви приїхали!!!

Фото траса

Полісяни перекрили трасу державного значення

За словами копачів, на місцях не замінили жодного міліціонера, який брав участь у «кришуванні» бурштину. Ось як Сергій Абрамчук розповідає про свавілля сарненської міліції:

– Беруть тебе ДАІшники, завозять в Орловку, дають сто гривень медсестрі і тебе оформлюють повністю наркозалижним. Ці всі люди досі працюють. Якщо він мені каже в кабінеті: «я тут цар і Бог, і мені пох».

Про непрофесійні дії міліціонерів говорить і новий (призначений 14 травня) начальник обласної міліції Микола Щирук:

– Ми, тобто, не ми, а попередники, фактично були націлені на копачів. Але фактично ні скупників, ні каналів збуту, ні тим більше куди грошові кошти потім дівалися, на які цілі використовувалися. Абсолютно цього не було і, на жаль, немає.

А що ж прокуратура, яка мала б наглядати за міліцією? Нового прокурора області Сергія Кубрака рівненські громадські активісти незлюбили одразу. Чи то за те, що його призначили кулуарно, чи то за те, що він їздить на автомобілі «Ауді Q7» за  мільйон. Кубрак вперто уникає публічності та спілкування із пресою (перша за три місяці прес-конференція обласного прокурора відбулася лише кілька днів тому – після того, як журналісти у мережі Фейсбук заявили про свій намір писати до нього відкриту скаргу і організовувати похід – Слідство.Інфо). Замість прокурора розповідати про боротьбу відомства з корумпованими міліціонерами довелося прес-секретарю Людмилі Суржук.

Вона розказала про те, що трьох міліціонерів спіймали на тому, що вони втратили вилучені у бурштинників мотопомпи. Одного навіть уже засудили – звісно ж, не до ув’язнення. Яке звання у засудженого міліціонера? Старшина. Такий злочин міліціонерів Клесівчанин Сергій Абрамчук описує по-простому:

– Всі міліціонери роблять тими помпами. Забирають у населення, ставлять макета у райвідділ, потім моєю помпою робить ментівська бригада. Дає пацанам – 20-30% – іди працюй, і тебе ніхто не чіпатиме.

Міліція каже, що намагається боротися зі зловживаннями, але місцеві жителі відмовляються допомагати правоохоронцям у цій справі. Питаємо у начальника Дубровицького районного відділу міліції Василя Зелінського, який у німецькому піксельному камуфляжі керує своїми підлеглими, що приїхали до бурштинників, які перекривали трасу.

Фото нач Дубровицької

Василь Зелінський каже, що розслідуванню заважає пасивність місцевих

– У нас інформація на рівні того, що це всього-на-всього є розмови, – каже міліціонер. – Скільки до людей звертаємося з конкретною пропозицією назвати, яка особа вдається до таких неправомірних дій, люди, як правило, з тих чи інших причин кажуть, що вони там чогось бояться – не хочуть називати. Хоча на сьогоднішній день нічого немає, щоб щось людей лякало і стримувало в цьому плані.

Громадський активіст із Клесова Олександр Васильєв каже, що ані міліції, ані прокуратурі, ані СБУ люди вже не довіряють:

– Люди дали раз свідчення, другий раз, третій раз не хочуть вони вже давати.

– Я хочу, раз в мене є така можливість, звернуться до тих людей, щоб це не було на рівні пліток, слухів, домислів. Хай на пряму звертаються до мене чи прокурора області. І якщо працівник так чи інакше буде причетний до тих чи інших подій, ми будемо давати йому адекватну оцінку, – запевняє начальник Рівненського обласного УМВС Микола Щирук.

Фото Щирук

З журналістами копачі розмовляють охочіше. Вони вказали нам на працівника СБУ, якого звинувачують у «кришуванні». Наші джерела в СБУ також підтверджують цю інформацію. Дії свого колеги виправдовують тим, що свого часу він був одним з найкращих і припинив діяльність сотень мотопомп, але коли спустили вказівки з Києва, змушений був їх виконувати, щоб зберегти посаду. Журналісти «Слідства.Інфо» спробували поспілкуватися з цим правоохоронцем, але він… утік.

Проблема нелегального видобутку бурштину на Рівненщині не нова, однак лише зараз, коли світові ціни на нього піднялися настільки, що на цьому бізнесі за пару місяців можна стати доларовим мільйонером, виникло жорстке протистояння з масовими виступами і стріляниною. Місцеві кажуть, що найбільше незацікавлений у легалізації видобутку корупційний ланцюжок, який тягнеться з Київських владних крісел до керівників місцевих правоохоронних структур.

Не дивно, що ліцензії на видобуток бурштину мають лише дві фірми: державне підприємство «Бурштин України» та приватне товариство «Сонячне ремесло». Останнє йшло до отримання дозволу 7 років.

– Коли ти хочеш працювати в правовому полі, то тобі на перешкоді, навіть ті чиновники, які абсолютно не зацікавлені і ті силові структури, які шкодили нам – дуже багато представників силових структур, які робили нам перевірки, рейдерські захоплення нашого підприємства – вони не зупинять, – ділиться історією «пробивання» чиновницьких мурів співзасновник ТзОВ «Сонячне ремесло» Галина Симха.

Фото Симха

Галина Симха каже, що для отримання ліцензії її фірма долала сім років бюрократії та перешкод

Державне підприємство «Бурштин України» видобуває приблизно три тонни «поліського золота» на рік. Його директор Микола Негруб каже, що, за біржовими підрахунками, в Україні незаконно видобувається 60 тонн бурштину в рік.

У 2008 році уряд Тимошенко запровадив заборону на оренду лісових масивів, чим зовсім зупинив легальний видобуток бурштину. Адже 90% цього каміння лежить під лісом. Залишився лише нелегальний видобуток.

До середини 2013 року держпідприємство було збитковим, бо не мало власного видобутку. Уряд Азарова у 2011 році повернув можливість видобутку під лісами, але процедуру отримання дозволів ускладнив так, що їх необхідно було двічі погоджувати в 9 міністерствах і відомствах, а потім отримувати два розпорядження Кабінету Міністрів.

Фото ІгорТимошенко

Ігор Тимошенко каже, що на дозвіл видобувати бурштин інвестори чекають роками

– Для того, щоб отримати всі дозволи, шлях потрібно пройти, якщо в роках, не менше 3-4 років, – підтверджує Директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. – Це треба пройти два розпорядження Кабінету Міністрів. Перше розпорядження надасть дозвіл на розробку проекту землеустрою. Друге розпорядження Кабміну, після того як розробив проект землеустрою, затвердить проект землеустрою що таке пройти проекти, розпорядження… Ну, це кола пекла.

Поки підприємцям перешкоджають отримувати дозволи, нелегальний видобуток «своїх» триває. Рівненщина втрачає мільйони, а то й мільярди коштів.

– Якщо це все узаконити, будуть сотні мільйонів доларів. А на рік будуть мільярди, – переконаний Сергій Абрамчук.

Фото Кириллов

Голова облради Михайло Кириллов припускає, що узаконенню бурштинового бізнесу заважають у Верховній Раді

Його слова підтверджує голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов:

– Якщо ці кошти підуть в бюджет – на Рівненщині однозначно не буде питань з фінансуванням. Я думаю, що можна говорити, наприклад, Арабські емірати. Де всі дуже багато живуть. То так само всі будуть багато жити й на Рівненщині. Я підраховував собі так приблизно, наскільки я володію інформацією, є покладів на мільярди доларів.

Величезні гроші проходять повз бюджет, а вирішення питання свідомо ховають у довгу шухляду. Свого часу законопроект «Про бурштин» народного депутата Миколи Шершуна, який дозволяв, зокрема, й непромисловий видобуток бурштину сільським старателям, заветували Ющенко і Янукович. Екс-нардеп Микола Шершун пояснює причину так:

– Ви знаєте, коли Апарат Верховної ради, який там сидить уже роками, захоче заветувати будь-який документ… Така стаття – не відповідає такій статті. Абсолютно нічого такого суттєвого не було. А якщо говорити вже повертаючись у минуле, то були попередження окремих великих, що ти краще не лізь у бурштин.

Фото Шершун

Як прокоментували джерела «Слідства.інфо,» в СБУ цей законопроект писався під Держлісгоспи, із середовища яких вийшов і на яких досі має вплив Микола Шершун. Адже переважна більшість бурштину знаходиться під лісами. А дозвіл на землевідведення мали надавати лісівники на власний розсуд.

Рівненський нардеп Микола Кучерук 6 червня зареєстрував законопроект змін до Закону «Про надра». Якщо будуть внесені ці зміни – бурштинокопачі матимуть можливість орендувати земельні ділянки через новостворені районні комунальні підприємства.

– В кожному районі, якщо ми говорим про бурштин, повинно буть створене комунальне підприємство, – пояснює нардеп. – Коли я зустрівся з бурштинокопачами, вони сказали, що ми готові сплачувати для комунального підприємства або державі кошти, які ми платимо бандитам в погонах чи без погонів.

Фото Кучерук

Одна із суттєвих проблем цього законопроекту в тому, що він не передбачає видобутку бурштину під лісами – а саме там, кажуть бурштинщики, залягає 90% каміння.

Рівненська обласна рада ухвалила вже п’яте звернення до Верховної ради, щоб та законодавчо врегулювала проблему нелегального видобутку бурштину – тепер уже ультимативне.

– Якщо до 15 липня не буде прийнятий законопроект, то ми будемо змушені провести пленарне засідання сесії біля стін Верховної ради, – стверджує Голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов. – Тоді, я думаю, нас почують і цей законопроект приймуть.

Жителі Сарненського району хочуть спрощення легалізації видобутку, щоб зберегти нерви і гарантувати собі самостійність та безпеку.

– Населення згодне працювати прозоро. Тоді нікого не треба боятися. Тобі ні під ким не треба ходити. Не буде корупції, нічого. Їм це не вигідно, – каже Сергій Абрамчук.

Поки клесівці сподіваються отримати легальні дозволи на працю, сім фірм, зареєстрованих у жовтні-листопаді 2013 року, претендують на геологорозвідку та дослідно-промисловий видобуток бурштину. Рівненська облрада, коли її очолювали регіонали, не встигла надати їм дозволи через події на Майдані. Восьма фірма дозвіл таки отримала. Ми звернули увагу на те, що в чотирьох з цих фірм однакові засновники й керівник, у двох фірм – один гонконзький засновник, ще в двох фірм засновники теж одні й ті самі:

Компанія Засновники Директори, підписанти Адреса реєстрації
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ГІРНИЧА ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ” (ТОВ “ГІРІНВЕСТКОМ”) 1) ПРИВАТНА КОМПАНІЯ З АКЦІОНЕРНИМ КАПІТАЛОМ “СЕНДФОРД ДІВЕЛОПМЕНТ ЛІМІТЕД”
Адреса засновника: м. Гонконг, Шеун Ван, Рамсі Стріт №1, Квонг Фет Гон Білдінг, 21В, ГОНКОНҐ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 7750.00
ГНЕУШЕВ СЕРГІЙ ЮРІЙОВИЧ – керівник з 23.10.2013 01054, м. Київ, ВУЛИЦЯ ОЛЕСЯ ГОНЧАРА, будинок 41
2) КОМПАНІЯ “АМБЕР ДРЕГОН ТРЕЙДИНГ ЛІМІТЕД”
Адреса засновника: ШЕН ВАН, ГОНКОНГ, 21 В КВОН ФЕТ ГОН БІЛДІНГ № 1 РАМСІ СТРІТ, ГОНКОНҐ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 23250.00
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “РЕД.МЕТ” (ТОВ “РЕД.МЕТ”) 1) ПРИВАТНА КОМПАНІЯ З АКЦІОНЕРНИМ КАПІТАЛОМ “СЕНДФОРД ДІВЕЛОПМЕНТ ЛІМІТЕД”
Адреса засновника: м.Гонконг, Рамсі Стріт №1, Квонг Фет Гон Білдінг, 21В, ГОНКОНҐ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 250.00
ГНЕУШЕВ СЕРГІЙ ЮРІЙОВИЧ – керівник з 02.10.2013 01054, м.Київ, ВУЛИЦЯ ОЛЕСЯ ГОНЧАРА, будинок 41
2) КОМПАНІЯ “АМБЕР ДРЕГОН ТРЕЙДИНГ ЛІМІТЕД”
Адреса засновника: 21В, КВОН ФЕТ ГОН БІЛДІНГ № 1 РАМСІ СТРІТ, ШЕН ВАН, ГОНКОНГ, КИТАЙ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 750.00
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “УКРБУРШТИН” (ТОВ “УКРБУРШТИН”) 1) МІНЧУК ГАННА ІВАНІВНА
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 180000.00

 

НАЙДИЧ МИКОЛА АНДРІЙОВИЧ – керівник з 31.10.2013 (ЗГІДНО ЗІ СТАТУТОМ) 33018, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ ВІДІНСЬКА, будинок 39Б
2) НАЙДИЧ МИКОЛА АНДРІЙОВИЧ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 220000.00
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “БУРШТИН ПОЛІССЯ” (ТОВ “БУРШТИН ПОЛІССЯ”) 1) МІНЧУК ГАННА ІВАНІВНА
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 180000.00
НАЙДИЧ МИКОЛА АНДРІЙОВИЧ – керівник з 31.10.2013 (Згідно статуту) 33018, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ ВІДІНСЬКА, будинок 39Б
2) НАЙДИЧ МИКОЛА АНДРІЙОВИЧ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 220000.00
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “БУРШТИН ПОЛІССЯ 2” (ТОВ “БУРШТИН ПОЛІССЯ 2”) 1)ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “БУРШТИН ПОЛІССЯ”
Код ЄДРПОУ засновника: 38958967
Адреса засновника: 33018, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ ВІДІНСЬКА, будинок 39Б
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 50000.00
НАЙДИЧ МИКОЛА АНДРІЙОВИЧ – керівник з 04.11.2013 (Згідно зі статутом) 33018, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ ВІДІНСЬКА, будинок 39Б
2) ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “УКРБУРШТИН”
Код ЄДРПОУ засновника: 38959020
Адреса засновника: 33018, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ ВІДІНСЬКА, будинок 39Б
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 50000.00
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “УКРБУРШТИН 2″(ТОВ “УКРБУРШТИН 2”) ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “БУРШТИН ПОЛІССЯ”
Код ЄДРПОУ засновника: 38958967
Адреса засновника: 33018, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ ВІДІНСЬКА, будинок 39Б
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 50000.00
НАЙДИЧ МИКОЛА АНДРІЙОВИЧ – керівник з 04.11.2013 (Згідно зі статутом) 33018, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ ВІДІНСЬКА, будинок 39Б
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “УКРБУРШТИН”
Код ЄДРПОУ засновника: 38959020
Адреса засновника: 33018, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ ВІДІНСЬКА, будинок 39Б
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 50000.00
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ЗАХІД-ГЕОЛОГІЯ” (ТОВ “ЗАХІД-ГЕОЛОГІЯ”) МАТЮХІН МИХАЙЛО ІВАНОВИЧ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 100000.00
ТИШКОВЕЦЬ ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ – керівник з 02.12.2013 (Згідно статуту) 33016, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ БУДІВЕЛЬНИКІВ, будинок 9
МАЛЕ ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО “ЕЛЕОН” (МПП “ЕЛЕОН”) ТИШКОВЕЦЬ ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 50000.00
МАТЮХА МИХАЙЛО ІВАНОВИЧ – керівник з 02.12.2013 (Згідно статуту та закону) 33016, Рівненська обл., місто Рівне, ВУЛИЦЯ БУДІВЕЛЬНИКІВ, будинок 9

ВОЛОДИМИР ТОРБІЧ, Рівненський Центр журналістських розслідувань “4 влада”