Три місяці тому «Слідство.Інфо» розповідало про смертельне ДТП на трасі Десна-Вишгород, в якій загинув 54-річний МНС-ник Іван Пінчук. Винуватець – 27-річний водій «Тойоти Кемрі» Сергій Пукас – досі перебуває на лікуванні з переломами ноги та таза. Кримінальне провадження наразі призупинили. Та нам вдалося дізнатися подробиці, які роблять цю справу надцікавою.

фото 1Три місяці тому резонансну аварію під Вишгородом прокоментував Генпрокурор Віталій Ярема. За його словами, на місці ДТП не було жодного працівника прокуратури, тому за справою він не стежив. Як стало відомо з наших джерел, результати експертизи довели – Сергій Пукас перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння. «Під мухою» тоді були і його друзі на дорогих машинах. За словами свідків, міліція це бачила, але ніяк не відреагувала.

фото 2Лише згодом стала зрозуміла така дивна поведінка правоохоронців. Вони могли за звичкою злякатися посвідчення Сергія Пукаса – радника голови правління незрозумілого антикорупційного комітету України. Та Пукас виявився не лише борцем з корупцією, але й прокурором і помічником депутата в одній особі. Після виходу нашого сюжету в ефір до нас зателефонували незнайомі. Повідомили, що знайшли на місці ДТП телефон. Вони передали його нам. За всіма ознаками, це мобільний Пукаса. У ньому ми знайшли фотографію посвідчення прокурора головного управління представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень. І цим прокурором є… Сергій Пукас.

фото 3А ось фото ще одного посвідчення, нібито виданого Генпрокуратурою України – прокурора головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні. І ним нібито є Денис Поліщук. Це водій «Порш Кайен Магнум», який літав тоді на трасі разом з «Кемрі» Сергія Пукаса.

фото 4Те, що «корочки» не є фотошопом, підтверджує ось це зображення – посвідчення Дениса Поліщука у спеціальному прокурорському чохлі. Генеральна прокуратура повідомила «Слідство.Інфо», що «зазначені громадяни в органах прокуратури не працювали і на даний час не працюють, службові посвідчення працівника прокуратури цим особам не видавалися».

фото 5Як Пукасу та Поліщуку вдалося зробити собі такі документи? Адже службові посвідчення всім прокурорсько-слідчим працівникам Генеральна Прокуратура виготовляє централізовано за допомогою спеціального обладнання методом лазерного гравіювання. Ми спеціально співставляли зображення з телефона Пукаса зі справжнім посвідченням прокурора. Схожість стовідсоткова. Окрім прокурорського, Сергій Пукас був власником ще й посвідчення помічника-консультанта на громадських засадах нардепа Ельбруса Тадеєва. Той каже, що Пукаса не пам’ятає.

фото 6Помітно, що Пукас цікавився різного роду «крутими» посвідченнями. У нього в телефоні є зображення посвідчення судді, співробітника адміністрації Президента України, Служби Зовнішньої Розвідки України, Ради Національної Безпеки України, СБУ. Матір Пукаса назвала це вигадками журналістів. Факт той, що за підроблені документи стаття 358 УПК України передбачає штраф у розмірі 100 мінімальних зарплат або ув’язнення від шести місяців до 2-х років.

Серед контактів у телефоні Пукаса чимало представників правоохоронних органів. Окрім них, є такі «непрості» номери, як телефони Олександра Єфремова, Сергія Льовочкіна, Віктора Януковича-молодшого, Артема Пшонки і його батька – екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Цього номера немає навіть в Ельбруса Тадеєва, на якого Пукас нібито працював.

фото 7Нам вдалося з’ясувати ім’я ще одного учасника перегонів. Це Олександр Гапоненко. Відео і свідки підтверджують, що саме він після аварії розбив вікна та багажник «Тойоти» Пукаса, забрав звідти зброю і переклав її до «Мерседеса» в кузові брабус. На Мерседесі реєстраційний номер АА7770ВН. Однак у базі ДАІ на ньому чомусь числиться «Рейнж Ровер» такого собі Шумакова Григорія Юрійовича. Його батька – єнакієвського бізнесмена – деякі ЗМІ пов’язують з колишнім міністром АПК Михайлом Присяжнюком та нардепом Юрієм Єнакієвським. Перше судове засідання у справі ДТП під Вишгородом може відбутися вже цими днями. Це якщо лікарі нададуть суду письмове підтвердження факту одужання Сергія Пукаса, який досі страждає в київській лікарні. Судячи з усього, у 27-річного любителя швидкості серйозні зв’язки. Чи допоможуть вони йому при зустрічі з українською Фемідою?

ЛЮБОМИР ФЕРЕНС, Слідство.Інфо