Дніпродзержинська мафія цього року відзначає свій ювілей. Рівно двадцять років тому  про її діяльність вперше дізнався Дніпропетровський УБОЗ. Очільником угруповання несподівано для всіх виявився син тодішнього заступника начальника міліції міста Олег Нетребко. Відтоді його називають Нетриком. Діє група відповідно до прізвиська – зненацька атакує замовлених жертв і блискавично зникає в злочинних нетрях.

 

Це кадри 5-річної давнини. Влітку 2010-го Дніпродзержинський журналіст Олександр Царіков оглядає обстріляне авто місцевого бізнесмена Олександра Спектора. Усі ознаки вказують на роботу злочинного угруповання Олега Нетребка.

 

А це вже – 2015-й. Олександр Царіков демонструє “Слідству.Інфо”, що з ним зробили… чи не ті самі люди?

 

– На меня напали трое неизвестных в балаклавах. Первый удар нанесли битой по голове, потом били прутом по локтю и трубой по правой ноге. То есть, локоть восстановлен. Хожу с металлической вставкой, на лбу у меня вставлена титановая пластина.

 

Попри свою інвалідність, пан Царіков не втрачає оптимізму.

 

– Я потерял обоняние, я не слышу запахов, но для Днепродзержинска это неплохо + 2:00 Ну, а так развален был череп.

 

Журналіст впевнений – його замовили через його публіцистичну діяльність. Його видання аж надто часто критикували владу. Царіков каже, що одразу запідозрив у причетності до нападу мера міста.

 

– В материалах есть, что заказ был связан с мэром Днепродзержинска Сафроновым… Он связан с людьми, которые считают себя членами ОПГ Нетребко. В настоящем идет следствие.

 

Деталей розслідування Олександр поки що не розголошує. Та він переконаний: в його місті давно править бал саме злочинне угруповання Нетрика. І хоч сам Нетребко зараз за межами України, про нього досі говорять у теперішньому часі. Колись кісткою поперек горла для Нетрика став дніпродзержинський бізнесмен Олександр Спектор, який пережив три смертоносні атаки.

 

– Сначала был рэкетиром, потом уже бугром, лидером всего этого движения. 1:29 И именно из-за этого единственнное ОПГ, которое просуществовало до наших дней в Днепродзержинске – это ОПГ Нетребко. Все остальные – кто в земле, кто отсидел по 14-15 лет, вышли. Или же пожизненно, так и не вернулись.

 

Олександр Спектор народився 17 лютого 1963 року в м. Дніпродзержинськ. Керує Дніпродзержинським портом. Веде бізнес з нерухомості та є успішним ресторатором.

 

Найсерйозніший напад на Спектора стався 10 липня 2010-го року. Його джип обстріляли за сто метрів від порту, коли бізнесмен їхав на роботу. Машину прошили 13 куль. Одна з них пройшла за два сантиметри від серця Олександра.

 

– Здесь у меня одна пуля, здесь у меня три пули. Здесь у меня разорвано плечо. Прострелена печень, выломано второе ребро. Полимерный зуб чиркнуло пулей. Просто Бог спас.

 

«Ранения были несовместимые с жизнью. Если бы не доставили – ну, полчаса максимум, истек бы кровью», – розповів Ігор Коврига, хірург 8-ої лікарні м. Дніпродзержинськ

 

Пізніше колишній начальник ГУ УМВС у Дніпропетровській області Віктор Бабенко заявить – то була звичайна побутова сварка. Про діяльність злочинного угруповання – ані слова. Сам же Спектор досі переконаний в іншому. Мовляв, це спеціально сконструйована легенда, щоб відвести підозри від Нетребка. А значить, з міліцією в банди все добре. Прямих доказів Спектор спершу не мав. Однак  факт співпраці Нетребка з правоохоронними органами  підтверджує заступник голови Комітету ВР України з питань правоохоронної діяльності Віталій Купрій. Він наполягає – у 2011-му люди Нетрика намагалися вбити й його самого, а згодом, у 2013-му, вони ж скоїли сумнозвісний напад на активістку, а нині нардепа Тетяну Чорновол. Він має докази. Каже, що один з причетних до нападу на народну активістку звернувся до нього по допомогу. Це був Андрій Зінченко – людина, яка сиділа за кермом джипу, що атакував малолітражку Тетяни Чорновол.

 

– До мене звернулись один з моїх товаришів і каже: ану подивись, будь ласка, на відео. Я подивився на відео, і я впізнав: це мій сусід Андрій Зінченко. І мені сказали, що він хоче повідомити, як це сталося, і що хоче зв’язатись, і що він був там випадково, що його хочуть притягнути до відповідальності за те, що він не робив.

 

Андрій Зінченко був постійним поплічником Нетребка. Після замаху на Чорновол він тікає до Москви, бо в Україні віповідати за скоєний злочин йому довелося б самjму. А він – класичний пішак у чужій грі. На відміну від Нетрика, якого міліція вперто не помічає. До речі, за словами Зінченка,  під час атаки Нетребко теж сидів у машині. На зв’язок Зінченко виходив уже з Росії. На жаль, через події в Україні Віталій Купрій поспілкуватися з утікачем не зміг. Тоді заляканий безвихіддю Зінченко звертається до Олександра Спектора. У «Слідства.Інфо» є запис їхньої телефонної розмови. На момент дзвінка Зінченко перебуває у Московському СІЗО №4 – Київ через Інтерпол оголосив його в міжнародний розшук, і росіяни затримали українця для подальшої екстрадиції.

 

– Алло? Это Андрей?

– Да.

– Моя фамилия Спектор. Мне сказали, чтоб я тебе позвонил часиков с десяти, что ты мне что-то можешь или хочешь

— Да, да, у меня просто такая ситуация произошла. Я попал в тюрьму – в общем, из-за человека. Ну, вы знаете этого человека по той ситуации, которая с вами произошла. Мне нужно, чтоб вы помогли меня вытащить.

– Ну, ты не преувеличиваешь мои возможности? Тем более, что какие отношения между Москвой и Киевом?

– Я реально владею информацией, которой чисто благородно могу. Будьте осторожны, смотрите в оба, вот так. Мне Виталичек сказал.

 

«Все, что он мне рассказал – я быстренько пробил, в кавычках – ну все это оказалось трепом, – каже Спектор. – Он рассказал, кто именно меня заказывает. Я нашел именно этого человека. Он разбит инсультом. Он просто физически не смог это все сделать. Он вышел на меня, чтобы получить некую сумму денег. Он даже озвучил ее. Ему очень не хотелось экстрадиции.

 

Матір Зінченка про його діяльність нібито нічого не знає. Каже, що сина давно не бачила й не чула. І стверджує: її сина підставили. Та одна її фраза говорить сама за себе.

 

– Йому  сказали, дадуть великі гроші. І я б пішла, може, зробила би. От шо. А в ітогі дурять – не дають нічого. Страна дураков. 5:00 – Просто посадили в машину і нічого не сказали? Чи як виходить? – Ну, попугать, попугать… а вони придумали нову статтю, що вони йшли на вбивство. Яке вбивсто?… Вони їхали налякать її і всьо…

 

Та побита Тетяна Чорновол не злякалася. А згодом не надто цікавилася ходом розслідування, каже Купрій.

 

– Я запропонував співпрацю Тетяні Чорновіл, та вона з невідомих причин відмовилась.

 

Це підтверджує Спектор.

 

– Виталий Куприй, который всеми ими занимается, который с Татьяной знаком… Он ее набрал, и она сказала Виталию – зараз не на час розслідувати невдалий замах на мене, бо в Україні є більш нагальні проблеми… Ну, в общем, она так отважно, патриотично. Видно, что она человек, который ничего не боится.

 

Досьогодні не розкрито практично жодного злочину угруповання Нетребка. Рахувати мерців та скалічених, які можуть бути на совісті Нетрика та його банди, ніхто навіть не береться. А варто згадати хоча б смерть у 2009-му році друга та бізнес-партнера Спектора В’ячеслава Брагинського. Його взагалі вбили того дня, коли він мав давати свідчення проти запорізької судді.

 

Усі ниточки від цих та, ймовірно, інших нападів ведуть до Дніпродзержинської міліції. Зв’язок очевидний –  у 2003-2005 роках  начальником міліції у Дніпродзержинську  був екс-виконувач обов’язків начальник Київської міліції Валерій Мазан. Про особливість служби Мазана свідчить не тільки його ймовірний зв’язок з угрупованням Нетребка, а й те, що високопоставленого міліціонера також підозрюють в організації розстрілів на Майдані.

 

«Я вважаю, що слідство все-таки повинно ще й розглянути мотиви і причетність пана Мазана до злочинів проти Тетяни Чорновол і це бандитське угруповання, яке є родом з Дніпродзержинська», – каже Купрій.

 

Віталій Купрій каже, що екс-виконувачу обов’язків начальника Київської міліції Мазану та членам злочинного угруповання Олега Нетребка, яких звинувачують в організації замовних убивств, розправ,  нападів та розстрілів на Майдані навмисно дали втекти! Адже начальник столичної міліції і сам Нетрик до останнього часу спокійно пересувалися країною. І хоч зараз вони за кордоном, в Україні, звісно ж, лишилися руки, які готові й надалі виконувати будь-які їхні накази.

Слідство.Інфо