«Когда мы вернулись, мы недолго пробыли, к сожалению, на Рождество. Начали опять стрелять, и дети это увидели, – каже Ольга, переселенка з Донецька. – Это тяжело, было очень неприятно. Мы уезжали в спешном порядке оттуда опять. То есть была такая попытка возвращения домой».

Sagaydak_screen 2Тікаючи від пострілів у Донецьку, Ольга з трьома дітьми знайшла прихисток у Києві. З березня вони разом з іншими родинами переселенців туляться в кімнатках колишнього ЖЕКу на околиці столиці.

Здесь остались ЖЭКовских времен таблички – все это есть, присутствует. Ну а так. У нас есть спальные места, нас всех устраивает.

Ще у березні вона звернулася по допомогу до голови Святошинської райдержадміністрації. Реакція була неочікуваною. Комунальники відключили воду та світло. Доведені до відчаю люди вийшли на акцію.

Sagaydak_screen 3– Мы уже пошли в КМДА с просьбой обратить на нас внимание. Мы тоже люди. Мы тоже хотим жить в каких-то мало-мальски человеческих условиях.

Столичні чиновники в кулуарах мерії одразу пообіцяли розібратися і скерували назад – в район.

– Когда мы пришли в Святошинскую администрацию, первыми словами были: «Не надейтесь, мы вам квартир не дадим!» Ну, понимаете, даже разговора такого не было, мы не претендуем на квартиры! Мы хотим быть все вместе и рядом, чтоб у нас была крыша над головой. Мы сами все сделаем, мы будем платить за коммунальные услуги. Мы не хотим быть нахлебниками и садиться кому-то на голову.

Sagaydak_screen 4З серпня минулого року керувати Святошинською райдержадміністрацією, на чию підтримку сподіваються Ольга з сусідами, Петро Порошенко призначив уродженця Куби Іллю Сагайдака.

 

До цього, якщо вірити офіційній біографії, 29-річний Сагайдак попрацював бухгалтером у київській компанії «Сувенір», начальником департаменту міжнародних ринків, капіталу та інвестицій Акціонерного товариства «Єврогазбанк» і комерційним директором компанії «Фенікс Капітал».

«…молодой и перспективный, обаятельный и образованный Илья Сагайдак. Именно такие люди нужны нашему государству и его согражданам».

З такими гаслами у 2012-му Сагайдак намагався пробитися до Верховної ради від «Батьківщини» в кримській Керчі. Вибори він програв. Та вже за два роки таки потрапив до чиновницьких лав – у столиці. Спочатку став заступником голови Шевченківської райдержадміністрації, а потім вже головою на Святошині.

– Я был помощником бухгалтера изначально и дальше поднимался понемножку.

Молодий і амбітний чиновник, який швидко і успішно долав кар’єрні сходинки, одразу потрапив до поля зору «Слідства.інфо». Та нашу увагу привернули не його успіхи чи навички.

«Зараз якраз іде повним ходом майнова перевірка чиновників. Всі державні службовці повинні пояснювати, де вони взяли майно, як вони отримали доходи, які декларують», – каже секретар Громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті Максим Маньковський.

Почнемо з початку. Першу офіційну декларацію Сагайдака опублікували ще торік. У 2013-му ані майна, ані автівки у чоловіка не було. Маючи порівняно невеликий дохід – трохи більше 30-ти тисяч гривень – Сагайдак примудрився покласти до банку більше 240  тисяч.

За рік перебування на київських посадах доходи Сагайдака відчутно зросли, що засвідчила наступна декларація.

Deklaracii_upd_15_24За 2014-й рік голова Святошинської РДА заробив майже 600 тисяч  гривень, з яких зарплатня склала лише десяту частину, 57 тисяч. Решта – дивіденди та продаж майна, якого, нагадаємо, раніше у Сагайдака не було. Також у чиновника з’явилася частина квартири та дві автівки. Свій БМВ 2012-го року голова Святошинської РДА вигідно купив за 150 тисяч гривень. Рейнднж Ровер 2011-го – за 570 тисяч. І одразу продав, втративши на операції 220 тисяч гривень.

Sagaydak_screen 5А тепер порахуємо: 240 тисяч старого вкладу з банку плюс 586 тисяч заробітку за рік. Віднімаємо витрати на купівлю БМВ та оборудку з Рейндж Ровером. Наче все?

Але ні! Сагайдаку знову вдалося покласти гроші в банк. І це не про сотні тисяч, які потенційно міг заощадити голова РДА, а понад півтора мільйона гривень! Звідки гроші?

«Ми знаємо багато випадків, коли чиновники не декларують майно на себе, а декларують на своїх дітей, дружин, тещ і… інших родичів. І це дійсно проблема», – розповідає Маньковський.

Sagaydak_screen 6Знайомтесь: Ірина, дружина голови Святошинської райдержадміністрації. Можна впевнено сказати, що з нею Сагайдаку пощастило! Доходи жінки щороку перевалюють за цифри з шістьома нулями. У 2013-му Ірина Сагайдак заробила понад 4 з половиною мільйони, а в банку тримала більше 51-ого мільйона.

Дівоче прізвище Ірини – Івченко. Її татко – Олексій Івченко – керував НАК «Нафтогаз» з березня 2005-го по травень 2006-го і запам’ятався українцям своєю любов’ю до дорогих автомобілів за державний кошт. За що й отримав прізвисько «Льоша мерседес».

Sagaydak_screen 7Раніше Ірина разом з татком, мамою Галиною та сестрою Христиною були серед засновників ТОВ «Європейська газова група». Нині у документах лишилися тільки татко, сестра і компанія «Профіт-інфест-плюс», де серед засновників знову фігурує Олексій Івченко. Ще в активі Івченків – ПАТ «Європейський газовий банк», який наразі перебуває в процесі ліквідації.

Цьогоріч у графі сукупного доходу Сагайдак записав за дружину півтора мільйона гривень. Суттєво зменшились і заощадження, які лежали в Ірини на рахунках у банку – до одного мільйона семисот тисяч. І здається, ми знаємо, на що пішли ці гроші.

Щоб вмістити дані про нове майно своєї половинки, Сагайдаку знадобилося дві з половиною сторінки. Мова йде про шість земельних ділянок. Найбільша з них має площу 83 тисячі 457 квадратних метрів. Вісім житлових будинків. 29 квартир, 15 гаражів/паркомісць та вісім об’єктів іншої нерухомості.

Sagaydak_screen 8Знайти частину нерухомості «Слідству.інфо» допоміг Держреєстр речових прав на нерухоме майно.

Sagaydak_screen 9Село Конюша під Києвом. Дружина Іллі Сагайдака Ірина стала тут власницею шести будинків та частини земельної ділянки.

Територія нагадує недобудоване котеджне містечко, де наразі живуть тільки собаки та не дуже привітний охоронець.

Зовсім поруч з Конюшею розташоване село Нові Безрадичі. Це місце давно облюбувала родина екс-президента Ющенка. Місцевість вражає краєвидами, а будинки – розкішшю.

Sagaydak_screen 10Влітку 2014-го року з різницею у півтора місяці Ірина Сагайдак отримала приємні подарунки – два будинки у Нових Безрадичах. Кажуть, ось один з них. За даними ЗМІ, у маєтку за велетенським парканом з купою камер спостережень жили рідні Ірини Сагайдак.

Sagaydak_screen 11«Коли ми бачимо, що чиновник «гол, как сокол», а у нього дружина має дуже великі статки чи дуже багато квартир, нерухомого чи рухомого майна – звісно, виникають дуже багато питань. І це теж потребує перевірки», – каже Маньковський.

Звісно, Сагайдак і сам не «сокол», але перевірки таки потребує. «Слідство.інфо» офіційно звернулося до Святошинської РДА з проханням поговорити з головою. Говорити на камеру Сагайдак бажання не виявив.

«Майно, яке знаходиться у власності дружини декларанта, було отримано від її батьків, які за власні кошти проводили будівництво багатоквартирного будинку», – відповіли нам документом.

Сьогодні середа, 24 червня, за розкладом, голова Святошинської РДА мав би приймати громадян, куди ми, власне, й прийшли, щоб розібратися з усіма питаннями, які виникли по його декларації. Та Ілля Сагайдак – на відпочинку.

– Голови немає. Він у відпустці, коли буде – не знаю. Треба записатися на другому поверсі…

Тим часом сторінка Сагайдака в соцмережі живе своїм життям – там щодня з’являються нові фотографії очільника РДА на роботі. Не стало винятком і 24-е червня.

Sagaydak_screen 12Ми намагаємося подзвонити керівнику Святошинської РДА на мобільний, але виклик одразу скидають. Певно, Сагайдак поїхав дуже далеко на відпочинок.

І поки очільник району відпочиває, Ольга з дітьми чекає на нову зустріч з комунальниками. У неї, вважайте, те саме болюче питання, що й у Сагайдака – нерухомість.

Мы повесили бойлер, поставили душ, подключили стиральную машину – то есть такие вот условия создали. А что-то здесь больше делать… ну, если нас от сюда выселят, то мы не можем.

Ми обов’язково потрапимо на прийом до Іллі Сагайдака. Нам є про що в нього спитати. А поки чекаємо, як Державна фіскальна служба проведе майнову перевірку голови Святошинської РДА. Цікаво, чи виникнуть до нього запитання у податківців?

МАРІЯ ЗЕМЛЯНСЬКА, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»