Україна віддала на обмін з непідконтрольними територіями ОРДЛО обвинувачених у теракті проти полковника Служби безпеки України Олександра Хараберюша, якого підірвали в Маріуполі 2017 року.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з обмінного списку, який отримало з власних джерел, ідеться в розслідуванні “Убивці полковника СБУ, 14 росіян і підривники Одеси та Харкова: Кого Україна віддала на обмін“.

У документі, який опинився в нашому розпорядженні, вказано, що на обмін із фейковими республіками потрапили особи на ім’я на Едуард Бондаренко і Сергій  Пастухов. Ці люди обвинувачувалися у злочині проти полковника Служби безпеки, контррозвідника Олександра Хараберюша. Чоловіка підірвали в його авто у Маріуполі 2017 року.

Безпосередньо вибухівку закладала жінка. Її, як повідомляло місцеве видання 0629, у вересні також передали на обмін. Нині звільнили з-під варти ще двох причетних до злочину. 26 грудня Бондаренку і Пастухову оголосили вирок — обом дали по 12 років ув’язнення і випустили з зали суду. На час набрання вироком законної сили їм змінили запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов’язання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Що відомо про суддів, які звільнили ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах Майдану

Полковник Хараберюш був уродженцем Донецька. З початком агресії на Донбасі він із сім’єю переїхав до Маріуполя, де продовжив службу в СБУ. Чоловік був учасником антитерористичної операції, керівництво спецслужби відзначало його як одного із найкращих контррозвідників.

Зокрема, він брав участь у затриманні диверсійної групи, яка у 2014 році влаштувала атаку на міське управління міліції в Маріуполі, через що загинули люди. Про це повідомляв головред видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов. У загиблого полковника лишилося двоє дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Україна віддала на обмін полковника РФ — поплічника “Гіві” і “Мотороли”

Раніше “Слідство.Інфо” оприлюднило частину даних про людей, яких Україна віддала на обмін з ОРДЛО. Загалом українська сторона віддала 124 особи, натомість додому повернулося 76 українських громадян. Журналісти виявили, що серед тих, кого Україна віддала фейковим республікам — підозрювані у тероризмі на теренах мирної частини країни, а також 17 іноземців, обвинувачених у тяжких злочинах. Більшість із цих людей — громадяни Російської Федерації.