На встановлення ялинок, оснащення гірлянд, проведення концертів та інших святкових заходів найбільше виділили з бюджетів міст Дніпра, Києва та Харкова. 

Рейтинг найдорожчих міст з відзначення зимових свят “Слідство.Інфо” склало за інформацією, яку отримало у відповідь на запити від керівників міст по всій Україні. Про це йдеться у матеріалі “15 млн на свята у Дніпра і 800 тис. на ремонт прикрас в Сумах: Скільки міста витратили на новорічні урочистості”.

Так, у Дніпрі ці затрати склали 15 мільйонів гривень. Значну частину від усієї суми запланували витратити на святкові концерти та дитячі свята їх проведуть аж 17. Зокрема, для дітей придумали щонайменше 10 різних заходів вистави, майстер-класи, походи в цирк, подарунки та концерти.

Також близько трьох мільйонів гривень у Дніпрі витратять на концерти у центрі міста. Для своїх мешканців місто запросило, зокрема, українських виконавців Тоню Матвієнко та Олега Скрипку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Свято подвійного прибутку

Окрім святкових заходів, влада Дніпра витратить чимало і на прикрашання міста. За 2,5 мільйона закупили прикраси для новорічних ялинок та ще понад 3,5 мільйона витратили на оздоблення вулиць та будівель у центрі міста гірляндами та іграшками. Також більше мільйона витратять на світоідні фігурки зокрема, місто закупило по вісім фігурок пальм та дельфінів.

Святкування Нового року та Різдва в українській столиці обійдеться в понад 9 мільйонів гривень. Як зазначили у Київській міській держадміністрації, велику частину з цієї суми витратять на концерти для дітей. Також 2,7 мільйона — витратили на прикраси до головної ялинки. Цьогоріч її відкрили 19-го грудня, вона понад 30 метрів висотою. Прикрасили її 750 іграшками у вигляді цукерок і чотирма кілометрами гірлянд.

36-метрову штучну ялинку з гірляндами та декілька світлових фігур у формі зірок та Діда Мороза поставили в Харкові. Загалом на святкові заходи цієї зими місто витратить майже 4,3 мільйони гривень. Майже всю суму запланували для прикрашання центральної площі міста майдану Свободи. На це витратять 4,2 мільйони. Ще 100 тисяч витратили на гірлянди для ялинок. Перемогу на тендері з прикрашання міста отримали комунальники.  Цю інформацію “Слідство.Інфо” отримало з відповіді Харківської міськради на запит.

Водночас зауважимо, “Харківський антикорупційний центр” повідомив, що вартість усіх новорічних приготувань у місті може бути значно вищою. Зокрема, активісти стверджують, що новорічні святкування Харкову загалом обійшлися в понад 75 мільйонів гривень. У перелік затрат антикорцентр включив 35 мільйонів гривень на реконструкцію вуличного освітлення у центрі міста. За цю суму міські ліхтарі додатково прикрасили світловою ілюмінацією. Ще понад 25 мільйонів, за інформацією громадської організації, у місті витратили на новорічні конструкції та заплатили шість мільйонів за будинок Діда Мороза.  

Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, українські міста цьогоріч витратили мільйони гривень на прибирання вулиць від снігу. Найбільше, зокрема, заплатить місто Кам’янське у Дніпропетровській області понад 30 мільйонів гривень.