Молдовський суд відмовив у політичному притулку скандальному українському судді Миколі Чаусу, якого українські правоохоронці підозрюють в отриманні 150 тисяч доларів хабаря.  

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з рішення суду Кишинева від 11 жовтня 2019 року, яке оприлюднили 3 грудня на судовому порталі Молдови.

Чаус попросив політичного притулку у президента Молдови одразу після затримання, у 2017-му році. Проте йому відмовили. Протягом двох років він оскаржував рішення глави Молдови у суді.  

Цьогоріч 11 жовтня суддя не задовольнила позов Миколи Чауса, в якому той просив скасувати відмову у політичному притулку. Розгляд справи відбувався у закритому режимі.

Екссуддя Микола Чаус після судового засідання в одному з судів Кишинева 30 вересня 2019 року/ФОТО Слідство.Інфо

Захисник Чауса повідомив нам, що вони оскаржуватимуть це рішення і зазначив, що вже подали апеляцію. 

Водночас відбувається розгляд справи про екстрадицію Чауса в Україну, яка слухається з 2017-го року. Наступне засідання заплановане на 31 січня 2020 року.

У вересні міністр закордонних справ Молдови пояснював, що екстрадиція Чауса затягується, оскільки в Молдові відбувається реформа судової системи. 

Миколу Чауса українські правоохоронці викрили у серпні 2016 року на отриманні 150 тисяч доларів хабаря за ухвалення рішення в інтересах обвинуваченої у торгівлі наркотиками. Частину грошей знайшли у скляній банці. Через суддівський імунітет Чауса не змогли відразу арештувати. На початку вересня Верховна Рада дала згоду на затримання, але на той момент суддя уже втік з України. Його оголосили у державний і міжнародний розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Фігурант “плівок НАБУ” Аблов повертається на роботу в суд

У березні 2017-го стало відомо, що український суддя здався молдовським правоохоронцям, зізнавшись у незаконному перетині кордону. З того часу вирішується питання екстрадиції Чауса в Україну.

У листопаді того ж року Вища рада правосуддя звільнила Чауса з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва. А з липня 2019-го року Державне бюро розслідувань веде кримінальне провадження про можливе незаконне вивезення судді Чауса до Молдови. У вересні слідчі ДБР проводили обшуки в дружини одіозного суді.