Нещодавно журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували росіян, які мародерили у Новій Басані на Чернігівщині та повернули місцевій родині викрадений фотоапарат. Прокурори допитали власників фотоапарата та отримали доступ до оригіналів фото. Зібрану журналістами інформацію правоохоронці долучили до справи.

У розслідуванні «Викрадені спогади: як один фотоапарат допоміг ідентифікувати окупантів з Нової Басані» «Слідство.Інфо» ідентифікувало російських військових, які викрали фотоапарат у мешканців села Нова Басань, що на Чернігівщині.  

Ними виявилися Алєксандр Горностаєв, Іван Іванов, а також Байганін Нурлибєк. Постійний пункт дислокації їхнього 14-го армійського округу Північного округу ЗС Росії знаходиться у Мурманській області — це за майже 3 000 кілометрів від цього українського села. 

Після публікації матеріалу, українська прокуратура долучила інформацію журналістів до  кримінального провадження.  

«Це корисний для нас матеріал, так би мовити, «нові обличчя» російських військовослужбовців, які раніше нам не були відомі. Звичайно, ці дані ми використаємо під час подальших розслідувань тих злочинів, які вчинялися на території Нової Басані і  прилеглих сіл. Ці матеріали вже використовуються в межах офіційного кримінального провадження», — каже Кирило Пугачов, начальник відділу протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Чернігівської обласної прокуратури. 

Російські військові зайшли у село Нова Басань, що за 80 кілометрів від Києва, у перші дні війни. Вони розмістили у селищі майже тисячу БМП, танків та іншої техніки і жили у будинках місцевих. Окупанти залякували жителів села та брали у полон чоловіків. 33 дні російські військові знущалися з полонених, тримаючи їх без їжі та води у холодних підвалах.

Читайте також: «Сказали завʼязати очі та йти замінованим полем»: як село на Чернігівщині пережило окупацію