Київська ботоферма, на якій під прикриттям працював журналіст Василь Бідун, писала проплачені коментарі на підтримку колишнього народного депутата Миколи Томенка. Він збирається балотуватися на посаду міського голови Києва.  

Куратори ферми надсилали рядовим ботам повідомлення в месенджері Telegram про те, як саме треба підтримувати Томенка. 

Зокрема, ботам треба було хвалити Томенка за професійний досвід та «якісні поради» для молодих політиків. Також куратори давали вказівки «розганяти» телеефіри, на яких виступав політик. 

Микола Томенко на останніх виборах балотувався до Верховної Ради від партії «Громадянська позиція», але через низький рейтинг не потрапив до парламенту. 23 вересня він заявив, що буде змагатися за крісло міського голови Києва на майбутніх виборах. 

Нагадаємо, за результатами кількамісячного журналістського розслідування й роботи під прикриттям на цій фабриці ботів команда Слідства.Інфо презентувала фільм «Я — бот», в якому показала, як працює ботоферма зсередини, хто з політиків користується її послугами й скільки це коштує.

За день до прем’єри розслідування, Facebook заблокував кількасот акаунтів, фейсбук-сторінок і груп, які використовували для дезінформації. Їх пов’язують з київською PR-агенцією Pragmatico. Ця фабрика тролів витратила близько 1,6 мільйона доларів на рекламу в соціальних мережах.

24 вересня Слідство.Інфо опублікувало архів внутрішньої переписки ботоферми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Ботоіндустрія зсередини: хто користується та скільки коштує