Кримінальне провадження щодо російського військового Руслана Уралбаєва триває півтора року. За інформацією, яку зібрали журналісти «Слідства.Інфо», окупант чинив воєнні злочини. Жителі села Нова Басань на Чернігівщині розповіли журналістам, що Уралбаєв незаконно утримував 18 місцевих чоловіків та проводив «психологічний» розстріл. Натомість, прокурори Чернігівщини ще не мають точно встановленого переліку потерпілих. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Ми не могли усвідомити, що вже на волі»: що сталося з дітьми, яких окупанти вели на мотузці у Новій Басані.

Українські правоохоронці досі ведуть слідство щодо російського окупанта Руслана Уралбаєва, який знущався з мешканців Нової Басані, що на Чернігівщині. Потерпілі розповіли журналістам «Слідства.Інфо», що їх досі не допитували. Прокурор Чернігівської обласної прокуратури Кирило Пугачов каже, що причетність Уралбаєва до незаконного позбавлення волі цивільних у Новій Басані перевіряється.

«Розслідування в тому кримінальному провадженні триває. Дійсно, він нам відомий був до усіх цих подій (уваги суспільства до відео, яке опублікувало «Слідство.Інфо» з дітьми, яким завʼязали очі, — ред.). Ми перевіряємо його причетність саме до незаконного позбавлення волі цивільних осіб на території Нової Басані. Необхідно проаналізувати велику кількість даних з відкритих джерел, отримати дані з органів розвідки, військового управління. Ми також вживаємо заходів до встановлення повного переліку осіб, які могли незаконно утримуватися в селі», — розповідає Кирило Пугачов, Начальник відділу протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту. 

Півтора року тому журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували російського військового Руслана Уралбаєва, який скомандував евакуйованим дітям і дорослим завʼязати очі. Уралбаєв керував у Новій Басані в березні 2022 року. Його впізнали жителі села, з якими спілкувалися журналісти. «Слідству.Інфо» розповіли місцеві, як впродовж місяця 18 чоловіків Уралбаєв утримував у полоні, під його наказом росіяни імітували розстріл — стріляли прямо над головами українців. 

Російський окупант Руслан Уралбаєв

Заступник Новобасанського очільника Валерій Мозговий розповів журналістам, як Уралбаєв знущався з нього та інших 17 полонених чоловіків: «4 постріли. Другий стоїть з ганчіркою, закриває рот. Все, цього відтягуй. Давай наступного».

Раніше ж «Слідство.Інфо» зібрало інформацію про Руслана Уралбаєва, чоловік родом з Казахстану, йому 35 років, одружений, має двох неповнолітніх дітей. 

Разом з журналістами з «Телебачення Торонто» вдалося знайти контакти Уралбаєва та дізнатись, що до повномасштабного вторгнення він працював у військовій частині №12128, де у 2017 році був заступником командира взводу. 

Також журналісти зателефонували дружині окупанта — Марині Боднар. Жінка — українка, мешкає в окупованому Антрациті Луганської області. Марина не підтвердила і не спростувала інформацію про місце перебування свого чоловіка та причетність до воєнного злочину. Ймовірно, Уралбаєв продовжує брати участь у війні на території України та чинити злочини проти цивільного населення, як він це робив у Новій Басані.

Читайте також: «Сказали завʼязати очі та йти замінованим полем»: як село на Чернігівщині пережило окупацію