У разі надзвичайної ситуації або ж загрози обстрілу захиститися допоможуть навіть будь-які заглиблення в землі, а не лише стаціонарні укриття чи підвали. Про це «Слідству.Інфо» розповів військовий експерт-аналітик НАКО Олександр Саєнко.  

За інформацією КМДА у Києві налічується близько 5 тисяч споруд цивільного захисту, зокрема 500 сховищ для працівників підприємств і 4500 укриттів для населення. «Слідство.Інфо» дослідили карту «бомбосховищ» і з’ясували, що частина цих укриттів може бути недоступною у разі надзвичайної ситуації.

Загалом редакція дослідила близько десятої частини всіх вказаних на карті укриттів. З них близько 20% не мали вказаного номеру телефона, тому журналістам довелося шукати самостійно. Майже у половині випадків вдалося додзвонитися далеко не з першого разу, а близько 29% казали, що укриттів тут немає, і нікого туди пускати не будуть.

«Слідство.Інфо» попросили Олександра Саєнка розповісти, як захистити життя під час обстрілу чи нападу, якщо у найближчий підвал-укриття таки не пускають. Зберігайте інструкцію, аби бути готовими до розвитку будь-якого сценарію.

  • Ви почули сирену. Одразу перевірте телефон — можливо, там будуть термінові повідомлення від ДСНС чи від поліції, а, можливо, це просто перевірка системи оповіщення. Ваше головне завдання — не впадати у паніку.
  • Якщо ви бачите, що загроза є, одразу оцініть обстановку місця, де ви знаходитеся. Якщо ви не знаєте, де тут сховища та укриття, обирайте підземний перехід, якщо він є. Хорошими укриттями також можуть стати перший поверх чи підвальне приміщення найближчої будівлі.
  • Якщо вже немає часу і ви бачите, що почалося руйнування навкруги, то просто лягайте на землю і закривайте голову руками або, якщо є, сумкою. Краще сховатися за бордюром, але якщо його немає, то просто лягаєте на землю і чекаєте. 
  • Якщо поруч із вашим будинком немає укриття або ви не знаєте, де воно знаходиться, то найкращим варіантом буде спуститися сходами на перший поверх чи у підвал, подалі від вікон, і знаходитися там.
  • Якщо ви прийшли до укриття, позначеного на мапі, а там закрито і ніхто не піднімає слухавку за вказаним на карті КМДА номером, то краще знайдіть місце, у якому ви прямо зараз можете сховатися. Не гайте час. 
  • Будь-яку споруду або приміщення, яке може бути укриттям, потрібно використовувати як таке. Навіть якщо це стара будівля зі сходами до неглибокого підвалу, спускайтеся туди, закривайте двері і чекайте. 
  • Навіть якщо будинок зруйнується, пустоти у підвалі вас врятують. Ці підвальні приміщення збережуть ваше життя у перші години після руйнації. Людина має всі шанси врятуватися у такому «укритті», адже рятувальники у першу чергу розбирають завали у тих місцях, де є ці пустоти.
  • Метро — це ок. Метро ще за радянських часів проектувалося саме в якості захисних споруд. Там навіть є герметичні двері на випадок радіаційної загрози. До того ж, станції метро знаходяться глибоко під землею, і навіть потрапляння авіабомби великої потужності чи якоїсь ракети не зачепить метро.
  • Не потрібно орієнтуватися на картинки про стаціонарні сховища, як на панацею від усього. Треба рятувати своє життя підручними засобами та умовами.

Крім того, експерт розповів про те, які кроки варто зробити, щоб підготуватися до будь-якої критичної ситуації. 

  • Перш за все, дізнайтеся у голови ОСББ чи у ЖЕКу, чи є у вашому будинку укриття, знайдіть укриття поруч із роботою. 
  • Сплануйте, де, в разі чого, можна заховатися.
  • Подумайте, як ви звʼяжетеся зі своїми близькими. 
  • Зберіть найнеобхідніші речі. 

Зрештою, перевірте ті укриття, які поруч із вами на карті від КМДА, та спробуйте звернутися до районних адміністрацій або ж Департаменту муніципальної безпеки, аби ті виправили помилки.

Відео з детальною інструкцією можна переглянути на нашій сторінці у Facebook.

Якщо ж ви знаєте якесь приміщення, яке може стати укриттям, але його немає на карті КМДА, там радять внести приміщення на карту. «Варто зауважити: якщо мешканці будинків виявлять підвальне або інше приміщення біля своїх помешкань, яке придатне для укриття у разі виникнення надзвичайної ситуації, ми розробили рекомендований алгоритм дій громадян міста Києва в такій ситуації. Його теж розміщено на сайті КМДА», — зазначив Роман Ткачук, якого цитують у КМДА. Втім, схоже, це відбувається не так швидко, як вимагає російська загроза.

Журналістське розслідування виготовлено у межах спільного проєкту Офісу Трансформації, «Слідства.Інфо» та YouControl за кошти патронів та донорів Офісу Трансформації Максима Бахматова.

Маєте на думці історію про зловживання київськими чиновниками та хочете їх викрити? Ми допоможемо! Треба лише заповнити заявку за посиланням: https://bit.ly/3rvJAnt   

Головне фото: РБК-Україна