У разі надзвичайної ситуації не всі укриття у Києві будуть готові прийняти людей. Близько 29% власників укриттів, зазначених на карті «бомбосховищ», опублікованої Київською міською адміністрацією, з якими звʼязались журналісти «Слідства.Інфо», повідомили, що ніякого укриття там немає.

Про це йдеться у матеріалі «Укриття тут немає».

Загалом журналісти дослідили близько десятої частини всіх вказаних на карті укриттів. З них близько 20% не мали вказаного номеру телефона, їх нам довелося шукати самостійно. Майже у половині випадків вдалося додзвонитися далеко не з першого разу, а близько 29% казали, що укриттів тут немає, і нікого туди пускати не будуть.

В етері шоу «Свобода слова із Савіком Шустером» наприкінці січня мер Києва Віталій Кличко заспокоював громадян так: «В місті Києві проінспектовано вже всі сховища. Знаходиться 500 бомбосховищ і 4500 бомбосховищ подвійного призначення. По наших підрахунках, більше 2 мільйонів людей ці бомбосховища в столиці України зможуть вмістити».

Раніше Роман Ткачук, керівник Департаменту муніципальної безпеки КМДА, розповідав, що ситуація з укриттями в столиці — не ідеальна. В одному з інтерв’ю він відзначив, що близько 19% укриттів непридатні до використання. А ще в одному керівник ДМБ запевняв, що найбільше проблем виникає з балансоутримувачами приватної форми власності. 

Фонд захисних споруд Києва нараховує близько п’яти тисяч об’єктів цивільного захисту, з яких 500 — сховища підприємств, а ще 4,5 тисячі — це найпростіші укриття та укриття подвійного призначення. У Києві 47 підземних приміщень метрополітену, 272 підземних переходи та 409 підземних автопаркінгів — всі ці споруди також належать до вищезгаданого фонду. Підвальних та цокольних приміщень, які можна використати як укриття, у столиці близько 3,8 тисяч, і саме їх готовність до можливої експлуатації за призначенням зацікавила журналістів найбільше. 

Кожне укриття на карті, яку презентували у міській адміністрації, має адресу та номер телефону.  Журналісти сконтактували із майже десятою частиною вказаних укриттів, та зʼясували, що часто власники підвалів та голови ОСББ не готові пускати людей у приміщення, якими володіють, натомість вони радять бігти ховатися у метро. Було також чимало ситуацій, коли слухавку не піднімали або номер взагалі був недійсним. 

Водночас, Шевченківська районна державна адміністрація в місті Києві лише 15 лютого створила комісії, які перевірять стан та доступ до укриттів у районі, попри офіційні запевнення міської влади, що в столиці проінспектовані всі укриття.

Журналістське розслідування виготовлено у межах спільного проєкту Офісу Трансформації, «Слідства.Інфо» та YouControl за кошти патронів та донорів Офісу Трансформації Максима Бахматова.

Маєте на думці історію про зловживання київськими чиновниками та хочете їх викрити? Ми допоможемо! Треба лише заповнити заявку за посиланням: https://bit.ly/3rvJAnt

Головне фото: rai.ua