Шевченківська районна державна адміністрація в місті Києві лише 15 лютого створила комісії, які перевірять стан та доступ до укриттів у районі, попри офіційні запевнення міської влади, що в столиці проінспектовані всі укриття.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося із Facebook-сторінки адміністрації.

«Вчора на нараді під головуванням т.в.о. голови Шевченківської РДА було надано доручення створити відповідні комісії з обстеження та інвентарізаці всіх об’єктів, що мають офіційний статус захисних споруд. З метою визначення їх стану та доступу до них. Після буде опублікована оновлена інформація на офіційному сайті РДА», — йдеться у коментарі під публікацією щодо відвідування мерами Варшави та Праги одного із сховищ Шевченківської РДА.

Під публікацією також є низка коментарів, схоже, мешканців Шевченківського району столиці, які намагаються зʼясувати стан укриттів поруч зі своїми помешканнями. Деякі з цих коментарів містять інформацію про те, що приміщення, які позначені на карті, або знаходяться в оренді бізнесу, або мають неналежний стан.

Нагадаємо, в етері шоу «Свобода слова із Савіком Шустером» наприкінці січня мер Києва Віталій Кличко заспокоював громадян так: «В місті Києві проінспектовано вже всі сховища. Знаходиться 500 бомбосховищ і 4500 бомбосховищ подвійного призначення. По наших підрахунках, більше 2 мільйонів людей ці бомбосховища в столиці України зможуть вмістити».

За інформацією КМДА у Києві налічується близько 5 тисяч споруд цивільного захисту, зокрема 500 сховищ для працівників підприємств і 4500 укриттів для населення. «Слідство.Інфо» дослідили карту «бомбосховищ» і з’ясували, що частина цих укриттів може бути недоступною у разі надзвичайної ситуації. Загалом редакція дослідила близько десятої частини всіх вказаних на карті укриттів. З них близько 20% не мали вказаного номеру телефона, тому журналістам довелося шукати самостійно. Майже у половині випадків вдалося додзвонитися далеко не з першого разу, а близько 29% казали, що укриттів тут немає, і нікого туди пускати не будуть.

Головне фото: Facebook-сторінка Шевченківської РДА