За порушення законів та звичаїв війни засновнику батальйону бойовиків «Кальміус» та ексраднику голови так званої ДНР Валентину Мотузенку та колишньому голові окупаційної адміністрації Нової Каховки Володимиру Лєонтьєву винесли заочний вирок у позбавленні волі на 12 років. 

Чоловіків визнали винними у віддаванні наказів до викрадення журналіста Олега Батуріна, міського голови Таврійська Миколи Різака та секретаря Новокаховської міської ради Дмитра Васильєва. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Олег Батурін з покликанням на рішення Суворовського районного суду міста Одеси.

Під час окупації Херсонської області журналіста з Каховки Олега Батуріна викрали невідомі. Журналіста тримали у полоні і змусили підписати документ про співпрацю. 

За словами Батуріна, на одному з допитів журналісту погрожував чоловік, який представився Отаманом Івановичем. Олег Батурін зміг ідентифікувати свого кривдника. 

Ілюстрація Ніки Любчич: окупант, який представився Отаманом Івановичем (стоїть ліворуч), Володимир Леонтьєв (стоїть праворуч)

«Було цікаво, хто такий Отаман Іванович з Донецька. Мені надіслали кілька фото, без прізвищ. І на мене дивилося обличчя цього чоловіка, який погрожував мені «трійкою» (орган позасудового винесення вироків у СРСР, коли троє карателів проговорювали людей до розстрілу, — ред.), яка мене розстріляє», — говорить Олег.

Журналіст встановив, що цього чоловіка звати Валентин Мотузенко. Він є радником голови так званої ДНР.

«Свідки, яких було дуже багато, і які його бачили, надіслали мені його фотографію. На мене дивилося обличчя чоловіка, який мене розстріляє. Це був Валентин Мотузенко» — розповідає Олег Батурін у фільмі «Слідства.Інфо» «Окупація: ціна слова».

Іншим кривдником журналіста, який допитував Олега після затримання, був Володимир Лєонтьєв.

Олег розповідає, що Леонтьєв почав детально описувати, як він буде вбивати журналіста: «Він казав: «Я візьму ніж і буду зрізати з тебе шкіру, щоб ти повільно й в муках помирав, стікаючи кров’ю… Потім ми тобі відріжемо голову. Відріжемо тобі руки, ноги. Спочатку пальці, шкіру пальців». Він мені здався психопатом».

У камерах, де окупанти тримали полонених, кожного дня проводили допити. Росіяни добре знали, ким працює Олег Батурін.

Олег Батурін

«Усі чітко, абсолютно чітко знали, хто я… У мене таке враження, що вони не брали людей просто так. Вони всі знали, що я журналіст. Цей Леонтьєв знав, він сам про це сказав, і він згадав мою публікацію. ФСБовці постійно мене допитували: «А що ти, журналіст Батурін?», — говорить Олег.

Чоловік розповів «Слідству.Інфо», що російських окупантів цікавила інформація саме про журналістів. Вони намагалися дізнатися їхні імена, адреси, телефони.

Раніше «Слідство.Інфо» презентувало фільм, в якому йдеться про переслідування журналістів росіянами на окупованих територіях. Працівники медіа розповідають, що це явище є масовим і має ознаки системності. Журналістів на окупованих територіях розшукували за допомогою списків, які складали ФСБ та місцеві колаборанти. Після ретельних обшуків у домівках росіяни заарештовують журналістів та саджають у полон, схиляючи до співпраці або змушуючи відмовитись від роботи. 

Читайте також: «Ми тобі відріжемо голову»: як росіяни катували українського журналіста під час окупації Херсонщини