Вінницький суд обрав запобіжний захід колишньому директору комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія». Правоохоронці вважають, що ця компанія платила за охорону своїх приміщень працівникам, які існували лише в документах. Через  ймовірну недбалість очільника підприємства, охоронна компанія безпідставно отримала майже 14 млн грн державних коштів. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

У квітні 2017-го комунальне підприємство «Вінницька транспортна компанія» оголосило тендер на послуги з охорони своїх приміщень впродовж року. На це Вінницька міськрада виділила з бюджету 3,8 млн грн

Позмагатись за тендер прийшло три компанії: приватне підприємство «Герол», «Охоронно-детективне агенство «Титан Захист» та товариство з обмеженою відповідальністю «Охоронна фірма «Джем-Спорт». У результаті торгів «Вінницька транспортна компанія»  підписала договір за ТОВ «Охоронна фірма «Джем-Спорт».

Транспортна компанія проводила тендер на охоронні послуги й у 20182019, 2020 та 2021-му. Усі ці роки на аукціоні перемагала «Охоронна фірма «Джем-Спорт».

У 2023 році якістю виконання договорів зацікавилися правоохоронці. Вони перевірили документи та виявили, що компанія офіційно платила зарплатню лише 13 працівникам, хоча за умовами договору гроші отримували 55 охоронців.

Правоохоронці вручили підозру в службовій недбалості колишньому очільнику КП «Вінницька транспортна компанія» Михайлу Луценку. На їхню думку, внаслідок недбалості директора «Вінницька транспортна компанія» заплатила вигаданим охоронцям за роботу 13,8 млн грн. 

Наразі триває суд. Якщо вину Михайла Луценка доведуть, то йому загрожує 5 років в’язниці, заборона працювати у держорганах впродовж трьох років та штраф.

Поки Вінницький міський суд Вінницької області обрав Луценку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання до 10 березня 2024 року.

Згідно з аналітичною системою YouControl, ТОВ «Охоронна фірма «Джем-Спорт» з’явилась на ринку в 2003 році. Компанію заснували Володимир Ткаченко та Василь Герасимов. Зараз бізнес контролюють Вячеслав Отерянський та Володимир Підвисоцький, а керує компанією Сергій Білоус

Компанія перестала підписувати контракти з держзамовниками з 2021 року. До цього найбільшим постачальником багатомільйонних договорів було КП «Вінницька транспортна компанія». Від 2016 року компанія заробила на державних підрядах 25 млн грн

Читайте також: Підрядниця зменшила кількість дорожнього покриття під час ремонту, щоб ошукати державу на гроші, — правоохоронці