Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували з десяток російських пілотів Ростовського бомбардувального авіаполку, які можуть скидати бомби на мирні українські міста. Дехто з пілотів цього полку має родичів в Україні. 

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо» «Хто вбиває українців»

Напередодні Головне управління розвідки Міноборони України опублікувало список імен та посад 559-го бомбардувального авіаполку Повітряно-космічних сил РФ. За даними української розвідки, цей підрозділ безпосередньо причетний до авіанальотів та бомбардувань мирних українських міст. Журналісти детально дослідили цей список та ідентифікували як командирів, так і льотчиків авіаполку.

Один із найважливіших ідентифікованих нами пілотів — це 38-річний командир авіаційної ескадрильї, підполковник Євген Болдирєв. Він родом з Липецька, має дружину і доньку.

За інформацією проєкту «Інформнапалм», Євген Болдирєв причетний до авіанальотів та бомбардувань цивільних міст у Сирії, де російські війська воювали на боці режиму Башара Асада. Тому є досить висока ймовірність, що зараз підполковник Болдирєв здійснює авіанальоти на українські міста, маючи за плечима великий досвід таких злодіянь.

Пілот Євген Болдирєв (ліворуч) на російських змаганнях «Авіадартс»

Також журналісти встановили, що деякі пілоти мають родичів в Україні. Приміром, у 25-річного російського льотчика Романа Чвиря є родичі в українському Луцьку — тут проживає двоюрідний дядько російського пілота. Та й сам Роман Чвир із батьком раніше відвідував Луцьк.

На прохання журналіста «Слідства.Інфо» український родич подзвонив своєму братові в Росію й уточнив, чи літає зараз 25-річний Роман. 

«Брат (батько 25-річного пілота) сказав, що Роман не вилітає, бо в нього немає вильотів ще. Там багато курсантів, майже всіх позаписували. Ми сказали йому заборонити, навіть що й мови не може бути! Він (25-річний Роман) звільниться, він не буде… Він сам вже переосмислив свою думку. і зрозумів, що там вже зовсім не те говорять. Так що головне – хай там сидять у себе вдома!», — сказав у розмові з журналістом «Слідства.Інфо» український родич російського пілота, ім’я якого ми не називаємо з міркувань безпеки.

Стовідсоткових доказів, що саме ці люди скидають бомби на міста України, немає. Але дані, опубліковані українською розвідкою дозволяють журналістам стверджувати, що військові підрозділи, де служать ідентифіковані військові, вже вбивають українців та руйнують українські міста. 

Навіть якщо ці молоді льотчики та їхні командири ще не здійснюють авіанальотів, то цілком імовірно, що робитимуть це у близькому майбутньому. Українські спецслужби оприлюднили дані, що Росія планує залучати до бомбардувань України навіть курсантів авіаучилищ. Враховуючи втрати, які щоденно несе російська армія після вторгнення, — вже знищено майже третину літаків, призначених для війни з Україною, — такий сценарій виглядає цілком реальним.