У Софіївській чоловічій колонії на Дніпропетровщині не в усіх засуджених з інвалідністю є засоби пересування. Крім того, більшість не отримує соціальні виплати. 

Про це йдеться у звіті секретаріату Уповноваженої з прав людини за результатами візиту в колонію. 

Як зазначається у звіті, медперсонал колонії неналежно веде індивідуальні плани реабілітації — спеціальні картки, які повинні бути в кожного засудженого з інвалідністю. Це потрібно для того, щоб забезпечити людину з інвалідністю засобами реабілітації згідно з індивідуальною потребою — закупити за державний кошт милиці, візок, спеціальний туалетний стільчик або протези. Однак такі плани реабілітації в колонії заповнюються формально, без урахування реальної потреби засуджених. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Умовно здорові: як лікують в українських тюрмах

Станом на початок червня в установі утримувалося 105 осіб з інвалідністю й лише в 19 з них були індивідуальні програми реабілітації. Деякі в’язні з ампутованими кінцівками або просто не можуть пересуватися, або самі виготовляють такі засоби з повсякденних речей. 

 

Деякі в’язні з ампутованими кінцівками не можуть пересуватися або вигадують, як допомогти собі самотужки. Софіївська колонія (Дніпропетровщина). Слідство.Інфо

У звіті моніторів ідеться, що начальник Софіївської багатопрофільної лікарні, яка працює при колонії, не проводить роботу щодо оформлення (або поновлення) планів реабілітації іншим 86 засудженим, серед яких люди з ампутованими ногами.

Засуджений з протезом ноги відпочиває в палаті, Софіївська колонія, Дніпропетровщина. Слідство.Інфо

Також монітори зазначають, що на початку червня у 109 в’язнів колонії не було паспортів, через це засуджені з інвалідністю не отримували соціальні виплати й не могли купити необхідні ліки або харчі. Як ідеться у звіті, керівництво колонії не відправляє письмові звернення до Пенсійного фонду, щоб в’язням з інвалідністю призначали або продовжували соціальні виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як важкохварі в’язні помирають в очікуванні медичної допомоги