Мар’яна Мотрунич, Слідство.Інфо

Завод Маяк заборгував своїм працівникам 15 мільйонів гривень зарплати. Про це стало відомо з ухвал Оболонського районного суду Києва та офіційної відповіді держпідприємства на запит Слідства.Інфо.

Завод входить у державний концерн “Укроборонпром”. На ньому модернізують бронетехніку, виробляють пристрої спецпризначення для авіації, снайперську та стрілецьку зброю. На замовлення Міністерства оборони завод постачає армію мінометами “Молот”. Наприклад, 2016 року міністерство купило 280 мінометів по 480 тисяч гривень кожен у київського “Маяка”.

Станом на середину жовтня 2018 року завод заборгував зарплату своїм працівникам в розмірі 9 мільйонів гривень, але заборгованість продовжує рости. І зараз заборгованість складає близько 15 мільйонів гривень. Йдеться про 354 людей, яким не заплатили за кількамісячну роботу. Слідчі Національної поліції підозрюють керівництво заводу в безпідставній невиплаті зарплати.

Крім того, керівництво заводу підозрюється в наданні недостовірних відомостей офіційному слідству. Завод Маяк за підписом голови правління влітку 2018 року повідомив Нацполіцію, що заборгованість погашено. Однак цей факт не підтвердився. Тож, слідчі призначили почеркознавчу експертизу.

Слідство.Інфо через запит дізналося, що заборгованість по підприємству по виплаті заробітної плати сягає вже 15 млн грн, а загальна заборгованість підприємства – 200 млн грн. У запиті також пояснили, що саме великий загальний борг і сумнівні управлінські рішення, мовляв, не дозволяють вчасно виплачувати зарплати.

В лютому цього року було звільнено багаторічного керівника заводу Маяк Олександра Перегудова, його посаду зайняв Максим Адамович, а з березня керує підприємством Володимир Гаврилов. Власне за внутрішній розподіл коштів на потреби підприємства відповідає його керівник та наглядова рада, до якої входить і керівництво Укробронпрому.

(Головне фото: завод “Маяк” у Києві. Джерело: UA Modna)