Меблеву компанію «ВГСМ», яка фігурує у новому розслідуванні британської неурядової організації Earthsight щодо незаконної вирубки та експорту карпатського лісу, впродовж десяти останніх років очолює нинішня депутатка Закарпатської обласної ради Ірина Мацепура. Також ця фірма від минулого року фігурує у розслідуванні українських поліцейських, які зафіксували незаконних рубок в лісгоспі на Івано-Франківщині на понад 880 тисяч гривень.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з відкритих реєстрів.

23 червня організація Earthsight опублікувала розслідування щодо закупівель української деревини компанією ІКЕА. У ньому йдеться, що фірма «ВГСМ», яка є одним із найбільших українських постачальників транснаціональної корпорації, — головний заготівельник незаконно зрубаного бука в Карпатах. Основні тези з цього дослідження опублікувало також видання «Економічна правда».

Компанія «ВГСМ» зареєстрована у селищі Великий Бичків на Закарпатті. Директоркою фірми з 2010 року є Ірина Мацепура. З 2015 року вона також є депутаткою Закарпатської обласної ради.

Як розповідала Мацепура місцевим журналістам, «ВГСМ» заснували у 1992 році як постачальника для ІКЕА. До 2008 року, за її словами, власником фірми була дочірня компанія ІКЕА — Swedwood, яку ІКЕА закрила у 2008 році через місцеву корупцію.

Після цього компанію нібито купив багаторічний працівник ІКЕА з Румунії Даніел Міхай Плопішан, який відкрив її у 2010 році, щоб виробляти для шведського гіганта букові стільці.

Як ідеться в дослідженні, «ВГСМ» є одним із найбільших деревообробних підприємств країни. Воно нібито переробляє 40 тисяч кубометрів деревини щороку, з яких роблять майже півмільйона букових стільців. Майже весь товар, зазначають автори матеріалу, вони експортують до ЄС, а замовником 96 відсотків продукції начебто є ІКЕА.

Також Earthsight пише, що «ВГСМ» купує бук в усіх карпатських лісгоспів. Близько 90 відсотків поставок припадають на місцевий Великобичківський лісгосп. Більшість цієї деревини заготовляє сама компанія «ВГСМ», яка є підрядником із заготівель для лісгоспу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правоохоронці підозрюють компанію сина Луценка в продажі нелегальної деревини

Дані, які отримала Earthsight, показують, що близько 73 відсотків усіх заготовлених у Великому Бичкові букових лісоматеріалів купує «ВГСМ».

Крім того, неурядова організація отримала доступ до товаро-транспортних документів, які начебто свідчать про те, що «ВГСМ» виготовляє стільці «Бор’є» та букові стільниці моделі «Гертон» для прямого експорту ІКЕА, а також продає букову сировину, дуб і ясен на фабрику ІКЕА в Словаччину.

Також, за даними дослідників, «ВГСМ» всупереч забороні продовжувала здійснювати санітарні рубки навіть в умовах пандемії COVID-19 і карантину навесні цього року.

Щодо санітарних рубок, то, як зауважують в організації Earthsight, в Україні це поширений обман, який дозволяє проводити лісозаготівлю у значно більших обсягах, ніж ті, що вважаються невиснажливими.

У відповідь на результати розслідування неурядової організації у «ВГСМ» зауважили, що їхня діяльність не є «нелегальною лісозаготівлею, а стала результатом неоднозначних трактувань і суперечностей у нормативно-правових актах в області лісового господарства».

Після виходу розслідування ситуацію коментувала сама Ірина Мацепура. Вона заявила, що якість цього дослідження низька, а його автори «не розібралися в базових питаннях».

Як додатково з’ясувало «Слідство.Інфо», меблева компаніа «ВГСМ» фігурує в розслідуванні слідчих Нацполіції Івано-Франківщини від лютого 2019 року. Про це ми довідалися з ухвали Івано-Франківського міського суду від 15 липня 2019 року.

Як ідеться в судовому документі, Держекоінспекція, провівши двотижневу перевірку на держпідприємстві «Кутське лісове господарство» у березні минулого року, виявила незаконні рубки на суму понад  880 тисяч гривень. Також, за даними інспекторів, «Кутський лісгосп» неправомірно видав 126 спецдозволів на вирубку лісу в межах національного парку «Гуцульщина».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна втратила понад мільярд гривень через незаконні вирубки лісів та видобування бурштину

Офіційне слідство з’ясувало, що незаконно вирубану деревину продавали понад двом десяткам підприємців, серед яких і компанії «ВГСМ». Також, як з’ясувало офіційне слідство, «ВГСМ» була серед фірм, які експортували незаконно вирубану деревину.

Іще в цій справі фігурує компанія «Карпатитеплопостач», співзасновницею якої є дружина депутата Косівської районної ради на Івано-Франківщині Петра Васкула. Раніше він працював заступником начальника Косівського відділу поліції Головного управління Нацполіції в Івано-Франківській області. У липні минулого року слідчі отримали доступ до документів лісгоспу та підприємців, з якими він торгував.

Також «Слідство.Інфо» довідалося, що у травні минулого року Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області визнав чоловіка винним в ухиленні від сплати податків і оштрафував його на 51 тисячу гривень. Суд з’ясував, що засуджений у 2014-2016 роках уникнув сплати понад 2,7 мільйона гривень податків, укладаючи договори, пов’язані з оптовою торгівлею лісопродукції. Серед компаній, з якими співпрацював цей підприємець, була й фірма «ВГСМ».

Зауважимо, що британська неурядова організація Earthsight над цим розслідуванням працювала 18 місяців. У 2019 році вона вже публікувала дослідження, яке підтверджувало, що Україна експортує до ЄС незаконну деревину для постачальників IKEA та H&M.