Державне бюро розслідування підозрює одинадцять компаній у продажі нелегально вирубаної деревини. Серед них і компанію, пов’язану з Олександром Луценком, сином колишнього генерального прокурора. 

Про це повідомило видання “Наші гроші” із посиланням на ухвалу Хмельницького міського суду.  

Правоохоронці підозрюють низку посадових осіб у зловживанні владою з їхньою допомогою приватні підприємці легалізували незаконно вирубану деревину на території Житомирської області, аби продати її за кордон. У схемі, за версією слідства, були задіяні співробітники Держлісагентства, Фіскальної служби та митники, а також одинадцять приватних компаній. Ці компанії нібито скуповували деревину в нелегальних рубачів лісу.  Кримінальне провадження правоохоронці відкрили 27 грудня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Заступниця директора ДБР Варченко відвідала ювілей Луценка, який є фігурантом розслідування її відомства

В ухвалі також ідеться про те, що компанії підробляли необхідні для експортування документи. У цьому, за версію слідства, їм допомогали працівники Житомирського облуправління лісомисливського господарства, який підтверджував законність походження цієї деревини.  

Серед компаній, які були помічені у цій схемі, фігурує й фірма “Нор тун”. Її заснувала інша приватна компанія “Грин вейв”, якою володіє Олександр Луценко. За інформацією журналістів проекту “Наші гроші”, за 2018 рік ця компанія експортувала деревини на понад 18 мільйонів доларів. 

Нещодавно “Слідство.Інфо” повідомляло, що Україна втратила понад мільярд гривень через незаконні вирубки лісів та видобування бурштину. Це показав аудит діяльності Державного агентства лісових ресурсів за останні три роки.

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).