Із Совських ставків, які займають близько 20 гектарів території посеред Києва, планують зробити парк міжнародного рівня. Нині цей осередок дикої природи став прихистком для різних видів тварин, зокрема птахів, комах, ящірок і навіть черепах. Деякі з них занесені до Червоної книги України.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо»: «Совські ставки: як кияни відстояли зелену зону біля дому».

Як розповів нам журналіст і активіст громадської ініціативи «Екопарк Совські ставки» Андрій Яніцький, ця територія в перспективі може отримати статус «Urban wetlands», тобто, міського водно-болотяного парку.

«Для того, щоб нам отримати такий міжнародний статус, треба щоб цей парк мав повний захист на місцевому рівні у всіх містобудівних документах. Після чого ми можемо отримати міжнародний статус. Це нам дає популярність у всьому світі. Тобто, сюди будуть приїжджати люди, для яких екологія є цінною. «Бірдвочери», наприклад, які подорожують світом і по таких парках фотографують пташок. Київ на цій карті світу вперше з’явиться. Зараз лише 18 міст в світі мають такий статус, в яких є ці «Urban wetlands». Київ може стати 19-м таким містом», — каже Яніцький.

Зауважимо, що кілька місяців тому за рішенням суду Совські ставки повернули в користування місту. До цього з 2008 року цю територію орендувала фірма «Господарник», пов’язана з доларовим мільйонером і нинішнім депутатом Київської міськради від «Європейської солідарності» Ігорем Баленком.

Ця компанія спершу планувала побудувати на ставках торговий центр, а згодом — ще й житлові багатоповерхівки. Втім, місцеві мешканці об’єдналися і виступили проти забудови зеленої зони.

Нині влада також стала на бік активістів. Міський голова Києва Віталій Кличко заявив: «Ці ставки – дуже перспективна зона відпочинку».

Наступним важливим кроком, як вбачають активісти, є надання Совським ставкам статусу парку. Це дозволить взагалі зняти питання забудови цієї території. Активісти уже розробили свою концепцію парку на території ставків і оцінили його реалізацію приблизно у 80 мільйонів гривень. За словами Кличка, це не велика сума і вони знайдуть такі гроші.

Невдовзі міська рада повинна розглянути надання Совським ставкам статусу парку.