Нацагентство з питань запобігання корупції опублікувало результати повної перевірки декларації президента Володимира Зеленського. Її провели після прем’єри фільму-рослідування «Слідства.Інфо» «Офшор 95», що стосувався офшорних компаній найближчого оточення президента.

Про це агентство повідомляє на своєму сайті.

У НАЗК зазначили, що перевірили, зокрема, інформацію про компанію Maltex Multicapital Corp., зареєстровану на Британських Віргінських Островах. Саме про цю фірму йдеться у фільмі «Офшор 95» — за інформацією документів з витоку Pandora Papers, вона була «серцем» офшорних компаній керівників «Кварталу 95». Зокрема, і чинного президента Володимира Зеленського та його дружини Олени — їм належало 25% компанії.

У розпорядженні журналістів опинився документ, датований 13 березня 2019 року. У ньому йшлося про передачу частини акцій компанії Maltex Multicapital від компанії родини Зеленських, до фірми першого помічника президента Сергія Шефіра. До цього Maltex Multicapital Corp. була порівну поділена між фірмами Зеленських, братів Сергія та Бориса Шефірів та ще одного «кварталівця» — Андрія Яковлєва.

Інший документ, створений через кілька тижнів після передачі частки Зеленського Сергію Шефіру, свідчить, що фірма Maltex Multicapital мала намір виплатити дивіденди офшору Зеленських.

Як зазначили у НАЗК, Володимир Зеленський, у свою чергу, надав пояснення та документи щодо можливих виплат з боку Maltex Multicapital Corp. на користь компанії Film Heritage, власницею якої наразі є дружина президента, Олена Зеленська. У поясненні йдеться, що протягом 2019-2020 років компанія Зеленської не отримувала «економічної вигоди» та дивідендів.

В агентстві, своєю чергою, направили також запити до органів Британських Віргінських Островів та Белізу. Повної відповіді від них наразі не отримали.

Повний протокол перевірки можна переглянути тут.

Окрім цього, працівники НАЗК перевіряли також іншу «знахідку» «Слідства.Інфо» щодо майна Володимира Зеленського. Йдеться про віллу в італійському містечку Форте-дей-Мармі (Італія), яка належить компанії Олени Зеленської San Tommaso S.R.L. Як зазначив президент, у 2020 році подружжя цю нерухомість не використовувало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зе Вілла: італійський маєток Зеленського в оточенні російських олігархів

Нагадаємо, за інформацією «Слідства.Інфо» у 2019 році в розпал президентських виборів Володимир Зеленський нібито вийшов із бізнесу, пов’язаного з «Кварталом 95». передавши свою частку в ключовій компанії з офшорної мережі «кварталівців» своєму бізнес-партнеру, а нині першому помічникові Сергію Шефіру. Втім, як свідчать секретні документи, отримані журналістами в межах проєкту Pandora Papers, імовірно, тоді майбутній президент та його дружина мали намір отримувати дивіденди й після виходу з компанії. На думку експертів, історія з виплатою дивідендів досить підозріла, адже отримати їх після виходу з компанії неможливо.