У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства залишили без відповіді запитання «Слідства.Інфо» про те, чому керівником Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) призначили Андрія Власенка, якого перед цим зі скандалом звільнили з держпідприємства «Укрліктрави».

Про це свідчить відповідь Міністерства на запит «Слідства.Інфо», яку ми отримали 20 листопада.

В документі йдеться, що Андрія Власенка було звільнено з «Укрліктрав» за угодою сторін. Також у відповіді на запит додали, що обов’язки тимчасового виконувача обов’язків голови правління ДПЗКУ на нього було покладено розпорядженням Кабміну від 11 листопада 2020 року за пропозицією Мінекономіки.

Зауважимо, що в запиті до Міністерства ми поцікавилися, чому з офіційного сайту відомства зникло повідомлення про звільнення Андрія Власенка з посади керівника «Укрліктрав» «через неналежне виконання своїх службових обов’язків» і чи означає це, що ця інформація є недостовірною. Якщо ж вона правдива, тоді чому, запитали ми, Власенка призначили на керівну посаду в ДПЗКУ. У Міністерстві не відповіли на жодне з цих запитань.

Нагадаємо, що 26 жовтня цього року на сайті Мінекономіки опублікували повідомлення про звільнення Андрія Власенка з посади керівника держпідприємства «Укрліктрави» через «неналежне виконання своїх службових обов’язків». Це підприємство Власенко очолював орієнтовно з 2017 року.

У своєму повідомленні Мінекономіки вказувало, що за керівництва Власенка держпідприємство не здавало податкових звітів та фінансових планів на 2020 та 2021 роки. Борг підприємства, за даними міністерства, сягнув більш ніж 12 мільйонів гривень і всі рахунки «Укрліктрав» заблоковано. Також за юридичною адресою підприємство нібито не розміщувалося, а штат працівників був відсутній. 

Наразі ця новина на сайті Мінекономіки недоступна. Проте вона збереглася у пам’яті Google-пошуковика.

Повідомлення Мінекономіки про звільнення Власенка, яке нині не доступне на сайті Міністерства/Фото кеш-пам’ять Google

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнений зі скандалом керівник «Укрліктрав» очолив Державну продовольчо-зернову корпорацію

Підозри в домовленостях із ВО «Батьківщина»

Як писало видання «Слово і діло», на засіданні Уряду депутат «Слуги народу» Андрій Клочко зазначав, що під час призначення Власенка керівником ДПЗКУ було порушено процедуру:

«Тобто, призначення відбулося без подання, згідно з процедурою, декларації. І також не була проведена спецперевірка. Тому я прошу приділити цьому питанню увагу, щоб не було спекуляцій, — зазначив він. — Крім того, по Власенку є сьогодні кримінальне провадження з попереднього місця роботи. Міністр Петрашко (Ігор Петрашко, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — ред.) повинен знати, він його звільняв».

У відповідь, як зауважує видання, очільник Кабміну Денис Шмигаль уточнив, що Власенка призначено першим заступником голови правління і в такому випадку спецперевірка нібито не потрібна.

На думку народного депутата від фракції «Голос» Ярослава Железняка, призначення Власенка відбулося в результаті домовленостей з ВО «Батьківщина» щодо голосування за держбюджет.

«Начебто, що спільного між голосуванням за Бюджет в першому читанні і призначенням менеджменту зернової держкомпанії… Звичайно, велике добре серце. Love is… коли 19 сердець б’ються в унісон», — написав Железняк.

Згідно з наказом Мінекономіки, який оприлюднило «Слово і діло», Власенку встановили посадовий оклад у розмірі майже 230 тисяч гривень. Цей документ датовано 6 листопада.

Статки Власенка

Протягом останніх 5 років Андрій Власенко був депутатом Миколаївської обласної ради, де представляв партію «Батьківщина». У своїй останній декларації Власенко вказував право користування двома квартирами у столиці на 213 та 119 квадратів, а також будинком під Києвом площею 1,4 тисяч квадратних метрів. Дружині Власенка належить земельна ділянка у столиці на майже 1 тисячу квадратів та недобудований будинок на 580 кв.м.

Також Андрій Власенко вказав чимало коштовного майна, з-поміж якого — два золотих годинника та один золотий годинник з діамантами. А також золоті сережки, каблучки з діамантами та шуба із соболя.

Власенко та його дружина разом зберігали понад 300 тисяч доларів готівкою. У минулому році чоловік придбав авто BMW X5 2019 року випуску, яке коштує 2,6 мільйона гривень.

На посаді в «Укрліктравах» Власенко офіційно за минулий рік заробив 254 тисячі гривень.

Чим займаються ДПЗКУ та «Укрліктрави»

Підприємство «Укрліктрави» створили 2011 року. До нього входять п’ять філій і основним його видом діяльності є вирощування зернових, бобових і насіння олійних культур. У власності фірми є кілька десятків земельних ділянок і транспортних засобів. За даними аналітичної системи YouControl, станом на 1 жовтня податковий борг держпідприємства складає понад 12,4 мільйона гривень. У минулому році фірма мала близько 68 мільйонів гривень виручки.

Державну продовольчо-зернову корпорацію України створено у 2010 році. До її складу входить 55 філій. На офіційному сайті ДПЗКУ вказують як національного оператора зернового ринку, лідера у сфері зберігання, переробки, перевалки та експорту зернових. Як свідчать дані YouControl, компанія володіє понад сотнею транспортних засобів, майже шістьма сотнями земельних ділянок та кількома десятками об’єктів нерухомості. За минулий рік ДПЗКУ отримала більш ніж 14 мільярдів гривень виручки.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», суд відсторонив від посади члена президії Національної академії аграрних наук Василя Петриченка, який раніше був президентом академії. Останнього, за даними ЗМІ, підозрюють у причетності до заволодіння понад 13 гектарами землі під Києвом у Гатному й замаху на заволодіння ще половиною гектара. Землю поділили на 144 ділянки, які мали відійти працівникам академії, співробітникам СБУ й пов’язаним з ними людям.