Під час презентації документального фільму журналістів «Слідства.Інфо» «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» очільниця спеціалізованого управління з розслідування СНПК Офісу Генерального прокурора Ірина Діденко розповіла, що росіяни створили цілу організацію з катувань полонених українців. 

Про це Ірина Діденко повідомила 27 березня під час презентації фільму «Слідства.Інфо» «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами».

Очільниця спеціалізованого управління з розслідування СНПК Офісу Генерального прокурора Ірина Діденко

Прокурорка Ірина Діденко розповіла, що правоохоронцям вдалося встановити, хто організував роботу херсонської катівні, у яких росіяни піддали сексуальному насильству чотирьох чоловіків зі стрічки журналістів. Насправді таких жертв набагато більше.

«Нам вдалося встановити, хто організував роботу цієї катівні в Херсоні. Це ціла організація, а не випадковість. Ми, коли почали досліджувати катівні на окупованих територіях і на території РФ, побачили системність. У них там скрізь є прямо окрема кімната для тортур: людей підвішують за ноги й за руки. Там є графік тортур. У них (російських катів, — ред.) навіть між собою є змагання: яка з колоній вигадає ще гірші тортури для людей», — каже Ірина Діденко.

Очільниця каже, що наразі її відділ працює над тим, щоб через системність показати роботу усієї вертикалі катівень і довести причетність вищого керівництва РФ до цього злочину. 

Ірина Діденко та Анна Бабінець на презентації фільму «Він теж»

Раніше у 38-му звіті ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, який охоплює період від 1 грудня 2023 до 29 лютого 2024 року, моніторингова місія зазначила, що майже кожен з опитаних українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці чи чиновники катували їх під час перебування в полоні, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнала сексуального насильства (39 чоловіків з 60 опитаних). 

З початку повномасштабної війни прокурори зафіксували 280 фактів сексуального насильства проти українців, яке вчиняли військові російської армії. Серед них 101 випадок сексуального насильства щодо чоловіків. Це зґвалтування, каліцтво або насильство над статевими органами, примусове оголення, погрози та спроби зґвалтування, примус дивитися на сексуальну наругу над близькими. 

Команда «Слідства.Інфо» зняла документальний фільм про сексуальне насильство проти українських чоловіків, яке вчиняли військові російської армії у катівнях Херсона. Стрічка «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» розповідає про знущання з українців, які опинилися в окупації і утримувалися у херсонських катівнях за активну проукраїнську позицію. Щоб примусити до співпраці та зламати чоловіків психологічно, росіяни ґвалтували їх або погрожували зґвалтуванням. Фільм вже доступний на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

29 березня у Херсоні команда «Слідства.Інфо» проведе спецпоказ документального фільму «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами». Презентація фільму відбудеться о 13:00. Про місце події ми повідомимо після реєстрації за покликанням.

Читайте також: «Росія — це велика тюрма», — Голова Інституту національної пам’яті про системність застосування сексуального насильства проти українських чоловіків