Моніторингова місія ООН з прав людини провела інтерв’ю з 60 нещодавно звільненими українськими військовополоненими. За даними звіту, понад половина з них зазнала сексуального насильства з боку росіян. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з покликанням на 38-й звіт ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, який охоплює період від 1 грудня 2023 до 29 лютого 2024 року.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у своєму звіті описує інтерв’ю з 60 нещодавно звільненими українськими військовополоненими.

«Майже кожен з опитаних нами українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці чи чиновники катували їх під час перебування в полоні, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнала сексуального насильства», сказала голова місії Даніель Белл. 

За інформацією моніторингової місії ООН, колишні затримані чоловіки повідомляли про погрози зґвалтуванням, небажані дотики під час оглядів порожнин тіла та катування статевих органів.

39 із 60 військовополонених розповіли, що зазнали сексуального насильства під час інтернування, включаючи спроби зґвалтування, погрози зґвалтування та кастрації, побиття або використання електричних ударів по статевих органах і повторне примусове оголення. 

Наприклад, один військовополонений розповів, що росіянин намагався зґвалтувати його під час допиту за допомогою полівінілхлоридної труби. Інший розповів, що його змусили повністю роздягнутися, застосували електрошокер до його яєчок і погрожували зґвалтувати його міліцейською палицею та відрізати йому яєчка.

«Одна жертва побиття та ураження електричним струмом статевих органів розповіла, що злочинці сказали йому: «Я тобі відіб’ю все, щоб ти не міг мати дітей». Аналогічне було сказано іншому затриманому. Потерпілі повідомили про інші методи катувань, які неодноразово і протягом кількох місяців застосовувалися в визначених Комісією слідчих ізоляторах», йдеться у звіті.

Також зазначається, що проведені інтерв’ю свідчать про те, що, судячи з усього, жорстоке ставлення до українських військовополонених заохочувалося відповідними вищими структурами командування або, як мінімум, допускалося, з очевидним відчуттям безкарності.

Журналісти «Слідства.Інфо» зняли документальний фільм про сексуальне насильство проти українських чоловіків, яке вчиняли військові російської армії у катівнях Херсона. Стрічка «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» розповідає про знущання з українців, які опинилися в окупації і утримувалися у херсонських катівнях за активну проукраїнську позицію. Щоб примусити до співпраці та зламати чоловіків психологічно, росіяни ґвалтували їх або погрожували зґвалтуванням.

Премʼєра фільму відбудеться сьогодні, 27 березня, о 18:00 у Києві. Зареєструватися на подію можна за покликанням. Після показу фільм буде доступний на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

Читайте також: «Росія — це велика тюрма», — Голова Інституту національної пам’яті про системність застосування сексуального насильства проти українських чоловіків