Головний лісівник Волині Олександр Кватирко, імовірно, користується низкою коштовних автомобілів, яких не вказав у своїх деклараціях. Журналісти кілька разів фіксували, як із двору будинку, в якому мешкає лісівник, виїжджає чорний мікроавтобус Volkswagen Multivan 2018 року та сріблястий автомобіль Skoda Superb 2018 року випуску. За кермом останнього навіть вдалося помітити самого Кватирка. Також у дворі біля будинку журналісти зафільмували позашляховик BMW X1 2018 року. Офіційно цими авто, які в сумі можуть коштувати від 100 тисяч доларів, володіють інші люди та приватна фірма. Проте, відповідно до вимог Нацагентства з питань запобігання корупції, держслужбовець повинен декларувати транспортні засоби, якими, зокрема, користується.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з матеріалу місцевого видання «Сила правди».

Олександр Кватирко незмінно очолює Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства з 2015 року. Раніше він був керівником Володимир-Волинського та Цуманського лісгоспу на Волині. Загалом у лісництві працює з 2003 року. З 2016 року, відколи було запроваджено електронне декларування для чиновників, Кватирко жодного разу не вказував автомобілів у власності чи в користуванні.

Журналісти з посиланням на власні джерела зазначають, що Volkswagen Multivan, який зафіксували на виїзді з подвір’я Кватирка, офіційно належить колишньому волинському прокурору, а нині адвокату Сергію Степанюку. У коментарі виданню він зауважив, що цей автомобіль продав більше року тому, кому — не пам’ятає.

Позашляховиком BMW, за даними журналістів, володіє приватна фірма «Статус-кво», зареєстрована в Луцьку. Як зазначає видання, власник Volkswagen Multivan Степанюк також пов’язаний з цією компанією: він захищав її у суді.

Автомобіль Skoda Superb, за кермом якого на початку вересня журналісти зафіксували самого Кватирка, офіційно належить експоліцейському з Луцька Олександру Невару. Він відмовився спілкуватися із журналістами.

Зауважимо, що журналістам не вдалося отримати коментар головного лісівника Волині щодо цих автівок. Як заявила виданню речниця обласного лісгоспу Світлана Думська, «ніяких коментарів не буде». Також вона додала, що Кватирко «все задекларував».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правоохоронці підозрюють компанію сина Луценка в продажі нелегальної деревини

На думку експерта Центру протидії корупції Дениса Свириденка, виявлені журналістами факти можна надати Національному агентству з питань запобігання корупції, щоб там почали повну перевірку декларації Кватирка.

«Оскільки автівки, які фактично належать Олександрові Кватирку, ймовірно, є дороговартісними (ціною понад 550 тисяч гривень кожна), то має місце декларування недостовірних відомостей за статтею 366-1 Кримінального кодексу України», — зауважує експерт ЦПК.

«Якщо порушення підтвердять, матеріали передадуть НАБУ для проведення досудового розслідування», — додає Свириденко.

Зауважимо, що у червні поточного року президент Володимир Зеленський присвоїв Олександрові Кватирку звання «Заслужений лісівник України».

Як розповідало «Слідство.Інфо», у червні поточного року організація Earthsight опублікувала розслідування щодо закупівель української деревини компанією ІКЕА. У ньому йдеться, що фірма «ВГСМ», яка є одним із найбільших українських постачальників транснаціональної корпорації, — головний заготівельник незаконно зрубаного бука в Карпатах. Ми виявили, що цю фірму очолює нинішня депутатка Закарпатської обласної ради Ірина Мацепура. Також «ВГСМ» від минулого року фігурує у розслідуванні українських поліцейських, які зафіксували незаконних рубок в лісгоспі на Івано-Франківщині на понад 880 тисяч гривень.