Катерина Лихогляд, Слідство.Інфо

Побиття засуджених співробітниками установи спровокувало бунт в одеській колонії. Так вважає представник Уповноваженого з прав людини від Верховної Ради в південних областях України Олександр Остапенко.

Побили, з його слів, групу лідерів серед ув’язнених, усього — шістьох людей. «Це буде моя суб’єктивна думка з цього приводу. Але підставою, отим детонатором усіх подій якраз і було переведення і побиття оцих засуджених, шістьох людей, які виступали так званими «парламентерами» — вели переговори з адміністрацією стосовно якості утримання засуджених у цій колонії», — розповів він в коментарі Слідству.Інфо.

Перемовини з адміністрацією, як повідомив Остапенко, ці люди вели щодо покращення утримання засуджених.

Представник Уповноваженого з прав людини відвідав одного з побитих, який наразі перебуває в колонії на Херсонщині, і склав акт дослідження його фізичного стану: «Можу абсолютно впевнено сказати, що їх били. Не знаю причин таких жорстких дій, у адміністрації ми запитаємо це і вони дадуть пояснення. Але сам факт свідчить про те, що там є синці, є вибиті зуби, є пошкодження принаймні одного. Я з ним спілкувався і він розповів мені, що їх таки били».

Детальніше про цю історію читайте в матеріалі «Законсервований бунт: чому спалахнула одеська колонія»

Решта побитих зараз перебуває в інших колоніях, зокрема, частину з них перевели до Харкова.

Остапенко каже, що після бунту він особисто моніторив ситуацію в одеській в’язниці. І констатує: умови утримання там є незадовільними, вони принижують гідність людей. Зокрема, засудженим не надають питної води, немає адекватної медичної допомоги, немає належної терапії для наркозалежних і хворих на СНІД. Крім того, там не реалізуються програми із соціалізації ув’язнених осіб, а також – активно функціонує система поборів із ув’язнених, розповів він:

«Масові заяви засуджених про те, що організована система хабарів — за передачі, за можливість здійснити ремонти в спальних приміщеннях. Це було системною річчю. Я думаю, що воно було налагоджено довгий час».

Нагадаємо,  27 травня в одеській колонії №51 спалахнув бунт. Ув’язнені забарикадувалися в житловій зоні тюрми і почали жбурляти в тюремників каміння й арматуру. У результаті конфлікту постраждало близько 15-ти пенітенціарників, двоє з них із серйозними травмами голови потрапили до лікарні. Слідство.Інфо тоді працювало на місці подій. Серед ув’язнених, запевняли нашу редакцію в Південному міжрегіональному управлінні з питань виконання покарань, постраждалих немає. Утім ми з’ясували, що заколот в установі спровокувало побиття людей. 

Матеріал підготований в рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Друзі, наша команда журналістів-розслідувачів існує завдяки вам! Кожна ваша гривня може стати новим розслідуванням. Тисність «Підтримати» в правому верхньому кутку сторінки (або тисніть на посилання http://bit.ly/2wUdKDa)