Німецький виробник ліків купує частину українського фармацевтичного бізнесу «Біофарма» у скандального мільярдера і колишнього регіонала Василя Хмельницького, а також у його партнера Костянтина Єфименка. Група компаній «Біофарма» фігурує у кримінальних провадженнях українських правоохоронців.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з посиланням на реєстр судових рішень.

На початку грудня 2019 року стало відомо, що група компаній STADA з штаб-квартирою в Німеччині придбала виробничі потужності «Біофарми» у Білій Церкві.

Про це повідомив очільник українського уряду Олексій Гончарук.

«Україна продовжує приваблювати світових лідерів своїм потенціалом, розширюючи нашу присутність на міжнародних ринках», — написав він у себе на сторінці у Facebook, назвавши «Біофарму» «провідною українською компанією».

STADA планує розвивати напрямок генеричних, тобто замінників оригіналів, та безрецептурних препаратів. Натомість акціонери «Біофарми», зокрема Василь Хмельницький та Костянтин Єфименко, збережуть плазмовий бізнес компанії, а саме виробництво препаратів з донорської крові. Завершити угоду планують у грудні цього року.

До групи компаній «Біофарма» входять, зокрема, фірми «Фармацевтичний завод «Біофарма», «Біофарма Плазма», «Біофарма-Інвест», «Біофарма-Плазма-Інвест», бенефіціарним власником яких є кіпрська фірма «Ніобера Інвестментс Лімітед», заснована Хмельницьким та Єфименком.

Василь Хмельницький був депутатом Верховної Ради впродовж 16 років, починаючи з 1998-го року. 2007-го року він увійшов до Партії регіонів. У 2014-му голосував за скандальні диктаторські закони 16 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обладнання на 30 мільйонів: Чому в інституті раку роками не запускають апарат для онкохворих

Хмельницький фігурував у журналістських розслідуваннях. Зокрема, за даними медіа, компанія, пов’язана з бізнесменом, була учасником схеми з приватизації 50 мільйонів гривень державних коштів. За підрахунками інвесткомпанії Dragon Capital статок Хмельницького — 201 мільйон доларів або близько п’яти мільярдів гривень.

Інший співвласник «Біофарми» Костянтин Єфименко був міністром транспорту і зв’язку за часів Януковича. 

Фірми з групи «Біофарма» фігурують у кримінальних провадженнях українських правоохоронців. Так, за даними Державного бюро розслідувань, фармкомпанія впродовж 2016-2018 років укладала фіктивні угоди з підконтрольними їй підприємцями.

Також «Біофарма» фігурує в іншому кримінальному провадженні, яке влітку цього року почала розслідувати Служба безпеки України.

За даними слідства, «Фармацевтичний завод «Біофарма» кілька років незаконно експортував препарати з донорської крові, хоча на це потрібен спеціальний дозвіл від Кабінету міністрів. Ця фірма не мала такого дозволу від українського уряду, право на експорт належав спорідненій компанії — «Біофарма Плазма». Таким чином, група компаній «Біофарма», за версією правоохоронців, вивезла за кордон більше препаратів на основі донорської крові, ніж це дозволяє українське законодавство.