Богунський районний суд Житомира оштрафував члена «Партії Шарія» Матвія Старченка на 1700 гривень, а також зобов’язав його сплатити 420 гривень судового збору. Суд визнав його винним в адміністративному правопорушенні, оскільки партієць не підтвердив Нацагентству з питань запобігання корупції (НАЗК) походження 49,5 тисяч гривень, які від його імені перерахували на рахунок партії у 2019 році. 

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з реєстру судових рішень.

Як ідеться в постанові суду від 10 липня поточного року, Старченко 11 грудня 2019 року начебто здійснив внесок у сумі 49,5 тисяч гривень на рахунок «Партії Шарія». У березні НАЗК звернулося рекомендованим листом до партійця, в якому просило його підтвердити факт надання власних коштів на підтримку партії, і отримало підтвердження про вручення поштового відправлення. Утім, за даними Нацагентства, Старченко на їхнього листа не відреагував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донори «Партії Шарія»: хто вони

Натомість член «Партії Шарія» запевняв, що не отримував листа від НАЗК і начебто не ставив підпису на рекомендованому повідомленні про його вручення. На його думку, це зробив працівник поштового відділення.

Попри це, суд вирішив, що Старченко таки скоїв адміністративне правопорушення, не надавши НАЗК необхідних підтверджень. За даними суду, це підтверджує протокол про адмінправопорушення, пояснення самого Старченка та матеріали справи.

Зауважимо, що Анатолій Шарій — блогер, відомий своїми проросійськими поглядами та критикою щодо України. У 2017 році він судився з виданням «Детектор медіа» через те, що вони називали його рупором «русского міра». Утім, суд Шарій програв. Також у ЗМІ відзначали, що в своїх блогах Шарій нерідко вдається до маніпуляцій чи викривлення фактів.

Улітку минулого року стало відомо про створення «Партії Шарія». Вона з’явилась шляхом перереєстрації партії під назвою «Об’єднана Україна». На парламентських виборах 2019 року за неї проголосувало понад 300 тисяч виборців. Самого Шарія ЦВК кандидатом не зареєструвала — адже останні п’ять років він не проживав на території України, що є обов’язковою вимогою законодавства.

Також «Слідство.Інфо» знайшло віллу Анатолія Шарія в Іспанії. Будинок площею в 230 квадратних метрів знаходиться одразу біля морського узбережжя в курортному містечку Рода-де-Бара, неподалік від Барселони. Ми зазначали, що такий маєток може коштувати близько мільйона доларів. Після виходу матеріалу Шарій підтвердив журналістам, що вілла дійсно його, але насправді коштує близько трьох мільйонів євро.