Журналіст з Каховки Олег Батурін впізнав свого ката, який погрожував чоловіку розстрілом за законами СРСР. Ним виявився бойовик «ДНР» Валентин Мотузенко. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Нам потрібні лідери думок»: хто переслідує журналістів на окупованих територіях.

Під час окупації Херсонської області журналіста з Каховки Олега Батуріна викрали невідомі. На одному з допитів журналісту погрожував чоловік, який представився Отаманом Івановичем. Олег Батурін вирішив ідентифікувати свого кривдника. 

Олег Батурін журналіст газети «Новий День»

«Було цікаво, хто такий Отаман Іванович з Донецька. Мені надіслали кілька фото, без прізвищ. І на мене дивилося обличчя цього чоловіка, який погрожував мені «трійкою» (орган позасудового винесення вироків у СРСР, коли троє карателів проговорювали людей до розстрілу, — ред.), яка мене розстріляє», — говорить Олег.

Журналіст встановив, що цього чоловіка звати Валентин Мотузенко. Він є радником голови так званої ДНР.

Валентин Мотузенко колаборант

«Свідки, яких було дуже багато, і які його бачили, надіслали мені його фотографію. На мене дивилося обличчя чоловіка, який мене розстріляє. Це був Валентин Мотузенко» — розповідає Олег Батурін у фільмі «Слідства.Інфо» «Окупація: ціна слова».

Пізніше з інтерв’ю бойовика терористичного угруповання «ДНР» Павла Губарєва окупаційному медіа стало відомо, що Мотузенко проводив арешти проукраїнськи налаштованих громадян. 

«Вона (Катерина Губарєва, дружина Павла Губарєва, — ред.) бере ці списки і їде до Отаман Івановича — це засновник батальйону Кальміус. Він зараз сидить за мародерство, як раз в той час він всім цим займався. Вона приїхала до нього  і каже «Іване Івановичу, дай мені хлопців, треба провести арешти». І їх там пакують. В’язниць не вистачило — яму викопали. Красиво, чітко», — каже Губарєв. 

«Слідство.Інфо» дізналося, що у червні 2014 року, коли Росія вже анексувала Крим та почала захоплювати Донечину та Луганщину, українець Мотузенко літав по Росії з аеропорту Шереметьєво до Ростова-на-Дону. 

Нагадаємо, що журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що російські військові під час окупації цілеспрямовано викрадали та катували місцевих журналістів, щоб примусити їх до співпраці з окупантами або заборонити журналістську діяльність. Обшуки та допити проводили співробітники Федеральної служби безпеки Росії. Про це йдеться у документальному фільмі «Слідства.Інфо» «Окупація: ціна слова». 

Читайте також: «Ми тобі відріжемо голову»: як росіяни катували українського журналіста під час окупації Херсонщини