12 березня 2024 року агенція журналістських розслідувань від імені журналіста медіа Ігоря Ющенка подали судовий позов на Апарат Верховної Ради України через відмову надати публічну інформацію за журналістським запитом.

Журналісти «Слідства.Інфо» 2 січня, 1 лютого та 8 лютого цього року надсилали запити до Апарату ВРУ з прохання надати інформацію про службові відрядження народних депутатів за кордон від часу повномасштабного вторгнення.

Редакція двічі отримала однакові відповіді про те, що в Апараті Верховної Ради України відсутня запитувана інформація, яку потрібно узагальнювати та проводити аналітичну обробку даних.

«… документ, який містив би запитувану Вами інформацію, в Апараті Верховної Ради України не створюється та не знаходиться у його володінні, а може бути отриманий лише шляхом узагальнення та аналітичної обробки даних. Відповідно ж до підпункту 3 пункту 2 розпорядження Голови Верховної Ради України від 11 травня 2011 року No 393 «Апарат Верховної Ради України не є розпорядником інформації за запитами на інформацію щодо інформації… яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або потребує створення в інший спосіб», — йдеться у відповіді на журналістські запити.

Відповідь Апарату Верховної Ради України на запит редакції

Відповідь Апарату Верховної Ради України на запит редакції

У відповіді на третій запит журналістів, в Апараті Верховної Ради вже відмовилися від попередніх формулювань, пославшись  на поширення інформації про діяльність Верховної Ради України, її органів та народних депутатів України в умовах дії воєнного стану обмежено. Так, у листі-відповіді йдеться, що закордонні візити народних депутатів набули значної ваги.

«Результатом перемовин і консультацій з міжнародними партнерами є збільшення обсягів важливої для країни військової та гуманітарної допомоги, закладення підґрунтя для стабілізації економіки та повоєнної відбудови України», — кажуть у ВРУ.

Також в Апараті вказали, що поширення запитуваної інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, що значно переважатиме суспільний інтерес.

«Обмеження такої інформації є пропорційним заходом для захисту інтересів національної безпеки України на противагу суспільному інтересу, який може виникнути у громадськості. Істотна шкода від поширення такої інформації, завдана інтересам національної безпеки, значно переважатиме суспільний інтерес в її отриманні», — додали в Апараті ВРУ.

Відповідь Апарату Верховної Ради України на запит журналіста редакції

Нагадаємо, у липні 2023 року журналістам «Слідства.Інфо» з власних джерел стало відомо, що 48-річний Юрій Арістов, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп партії «Слуга Народу» перебував у 5-зірковому готелі Waldorf Astoria Maldives, що знаходиться на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви.

Журналісти надсилали запит з приводу того, як нардеп перетнув український кордон та чи робочою була його поїздка на Мальдіви. Попри обіцянки прессекретарки депутата надати відповідь на запит протягом кількох годин, помічниця, і сам нардеп проігнорували спроби журналістів «Слідства.Інфо» отримати відповіді на надіслані питання.

Після виходу матеріалу «Слідства.Інфо» Юрій Арістов подав заяву про складання повноважень народного депутата України.

Читайте також: «Дипломатична місія на Мальдівах»: на люксовому курорті помітили нардепа «Слуги Народу», який відповідає за нацбезпеку