Співробітник Служби безпеки України Роман Закладний, тіло якого виявили в ніч на 15 липня в Оболонському районі Києва, був слідчим у справі щодо підбурювання до державної зради, яку спецпризначенці розслідували із травня 2018 року. Як ми довідалися, цю справу виокремили з іншого кримінального провадження, в межах якого визнали винним у держзраді колишнього перекладача експрем’єр-міністра Володимира Гройсмана Станіслава Єжова.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з реєстру судових рішень.

Як ідеться в реєстрі, слідчий Роман Закладний у червні поточного року в справі щодо підбурювання до державної зради звернувся до суду із двома клопотаннями про дозвіл на затримання та тримання під вартою громадянина Російської Федерації. Втім, 24 червня Шевченківський районний суд Києва залишив ці клопотання без задоволення, оскільки прокурор попросив повернути їх на доопрацювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник київського управління СБУ подав декларацію: в ній два BMW X5 та дві рушниці

Судячи з інформації із судового реєстру, справу про підбурювання до державної зради виділили з іншого кримінального провадження від 9 січня 2018 року. В межах цього провадження Голосіївський районний суд Києва у серпні минулого року засудив колишнього перекладача експрем’єр-міністра Володимира Гройсмана Станіслава Єжова до трьох років ув’язнення. Єжов уклав зі слідством угоду про визнання винуватості. І вийшов на волю за «законом Савченко».

Як повідомляло видання «Новое время», СБУ затримала Єжова за звинуваченням у державній зраді в 2017 році. За даними Служби безпеки, він був інформатором ГРУ Генштабу РФ. Єжова було видано Росії в рамках обміну утримуваних осіб у форматі «35 на 35» у вересні минулого року.

Зауважимо, що полковник Роман Закладний, якого знайшли мертвим, працював старшим слідчим в особливо важливих справах Головного слідчого управління СБУ. Правоохоронці почали розслідування за статтею 115 (умисне вбивство) ККУ. Тіло направлено на судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті.

Нагадаємо, раніше «Слідство.Інфо» розповідало про мешканця Києва, який за змовою з працівниками Служби безпеки України продавав через Telegram та WhatsApp дані телефонних з’єднань українських громадян. Суд присудив чоловікові рік умовно.