Журналісти на окупованих територіях є у списках російських військових та Федеральної служби безпеки Росії. 

Про це йдеться у документальному фільмі «Слідства.Інфо» «Окупація: ціна слова». 

На тимчасово окупованих територіях журналістів затримують та ув’язнюють російські спецслужби. Вони розшукують медійників за заздалегідь заготовленими списками, які складають спецслужби РФ та місцеві колаборанти. Про це розповідають журналісти та активісти, які були свідками цих подій. 

Оксана Романюк виконавча директорка Інституту масової інформації

«За нашою інформацією, терор відбувався двома шляхами. Перший — вони (росіяни, — ред.) заходили уже з готовими списками від ФСБ. Другий — вони збирали цю інформацію вже на місці», — говорить Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації. 

Журналіст з Нової Каховки Олександр Гунько розповідає, що коли його затримали російські військові й повезли у полон у місцевий відділок поліції, то на рецепції він дізнався про існування списків місцевих мешканців. 

Олександр Гунько журналіст з Нової Каховки

«Поліцейський глянув на мою прескарту і каже: «О, так він у нас у розробці з першого дня». Тобто я так зрозумів, що списки активістів і проукраїнськи налаштованих громадян у них уже були», — розповідає Олександр Гунько.

Журналістка з Мелітополя Світлана Залізецька пригадує, що вона також чула про списки, за якими окупанти приходили до журналістів. 

Світлана Залізецька журналістка з Запорізької області

«Коли ми розмовляли з Галиною Данильченко (самопроголошена «керівниця» окупаційної адміністрації Мелітополя, — ред.), то вона сказала, що їм не потрібні будь-які журналісти, їм потрібні лідери, за якими підуть люди, і до яких прислухаються, і люди авторитетні. У них були списки, за якими вони йшли», розповідає Світлана Залізецька. 

Існування списків підтверджує і Павло Губарєв, колишній голова «ДНР». У своєму інтерв’ю для пропагандистського каналу він зізнається, що його дружина Катерина Губарєва збирала відомості про активістів Херсонщини, що провести подальші арешти. 

«Вона взяла, посадила рєбят, щоб вичислити сітку організаторів мітингів у Херсоні та Каховці. Вона виявила цю сітку, потім поїхала у МВС (Міністерство внутрішніх справ, — ред.), яке нами контролювалось, і порівняла з їхньою базою, виявила та роздрукувала адреси», — каже бойовик Губарєв. 

Раніше «Слідство.Інфо» презентувало фільм, у якому йдеться про переслідування журналістів росіянами на окупованих територіях. Працівники медіа розповідають, що це явище є масовим і має ознаки системності. Журналістів на окупованих територіях розшукували за допомогою списків, які складали ФСБ та місцеві колаборанти. Після ретельних обшуків у домівках росіяни заарештовують журналістів і саджають у полон, схиляючи до співпраці або змушуючи відмовитись від роботи. 

Читайте також: На окупованих територіях журналістів затримує і допитує ФСБ Росії