В українських журналістів на окупованих територіях проводять обшуки та допити співробітники Федеральної служби безпеки Росії. 

Про це йдеться у документальному фільмі «Слідства.Інфо» «Окупація: ціна слова». 

Журналісти з Херсонської та Запорізької областей розповідають, що під час окупації з ними спілкувались співробітники ФСБ. Зокрема, журналіст газети «Новий День» Олег Батурін говорить, що під час допиту його змусили підписати документ про співпрацю з ФСБ. 

Олег Батурін журналіст газети «Новий День»

«Десь шість годин тривав допит, на якому мене змусили підписати папірець: «Я, Батурин Олег Ігорьович, зобов’язуюсь співпрацювати з федеральними органами Російської Федерації, Батурін О. та підпис», — згадує Олег. 

Інші медійники також розповідають про допити та обшуки співробітниками ФСБ. Журналістка з Запорізької області Світлана Залізецька каже, що до її батьків приходили ФСБовці, проводили обшуки та викрали її батька. 

Світлана Залізецька журналістка із Запорізької області

«Дивилися альбоми, фотографії, запитували: «хто це, чим займається, де навчається, де донька, де чоловік». Не було жодного кутка, де вони не рились. Обшук проводили військові, а ФСБовець спілкувався з батьками», — розповідає Залізецька. 

За словами журналіста з Нової Каховки Олександра Гунька, ФСБовці допитували його під час утримання в полоні. 

Олександр Гунько журналіст з Нової Каховки

«Вони забрали ноутбук, мої смартфони, передивилися флешки і сказали, що вони мене заарештовують. Один із військових, який стояв біля мене, він був ФСБовцем, не в такій формі, як у нацгвардійців, я одразу помітив, що інша форма в нього», — розповідає Олександр Гунько.  

Олег Батурін також пригадує, що військовий, який проводив допити, не знав географії України, і ймовірно був саме з Росії, а не окупованих українських областей. 

«Військовий, який мене допитував у Херсонській облдержадміністрації, абсолютно точно був з Росії. Бо він такі запитання дивні ставив: «що таке Джарилгач, а чи є в Херсонській області море, і так далі», — каже Батурін. 

Раніше «Слідство.Інфо» презентувало фільм, в якому йдеться про переслідування журналістів росіянами на окупованих територіях. Працівники медіа розповідають, що це явище є масовим і має ознаки системності. Журналістів на окупованих територіях розшукували за допомогою списків, які складали ФСБ та місцеві колаборанти. Після ретельних обшуків у домівках росіяни заарештовують журналістів та саджають у полон, схиляючи до співпраці або змушуючи відмовитись від роботи. 

Читайте також: Росіяни системно викрадали та катували українських журналістів на окупованих територіях, — свідчення потерпілих