Максимальне можливе покарання для злочинців, засуджених Міжнародним кримінальним судом у Гаазі, — довічне позбавлення волі.

Про це повідомила Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у коментарі «Слідству.Інфо» щодо викрадення українських цивільних.

«Якщо органи влади України не матимуть змоги переслідувати  воєнних злочинців, наприклад, через відсутність доступу до винуватців, такі злочини можуть розглядатися у Міжнародному кримінальному суді (МКС). Його юрисдикція доповнює національні кримінальні юрисдикції, а це означає, що Україна має першочерговий обов’язок та повноваження розслідувати та притягати до відповідальності таких злочинців. 2 березня 2022 року прокурор МКС повідомив, що розпочав розслідування ситуації в Україні. Максимальне можливе покарання для злочинців, засуджених МКС, — довічне позбавлення волі», — повідомляє пресслужба Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Всі воєнні злочини, які описуються Генеральною прокуратурою, передаються у Міжнародний кримінальний суд — він буде засуджувати людей, які ці накази віддавали. 

Виконавча директорка Центру громадських свобод Олександра Романцова повідомила «Слідству.Інфо», чим можуть загрожувати росіянам їхні злочини щодо українців. 

«Викрадення, утримання у полоні, примус до чогось, зґвалтування, мародерство — якщо це є системне з дозволу офіцерів або з наказу, тоді це — воєнний злочин. І міжнародний прокурор, який приїхав в Україну, має отримати повідомлення про це, — каже Романцова. — Чим більше свідків буде, тим краще — саме таким документуванням займаємось ми й інші  правозахисні організації». 

Нагадаємо, що за останній десять днів стало відомо про щонайменше десятеро викрадених цивільних у Запорізькій та Херсонській областях. Росіяни викрадають переважно голів міст та сіл, інших представників влади, активістів та журналістів.

Станом на ранок 19 березня відомо, що зникли: активістка Ольга Гайсумова (Мелітополь), голова райради Сергій Прийма (Мелітополь), мер Євгеній Матвєєв (Дніпрорудне), активіст Сергій Цигіпа (Нова Каховка), журналіст Олег Батурин (Каховка), селищний голова Василь Мітько (Нікольськ), журналістка Hromadske Вікторія Рощина та  секретар міської ради Нової Каховки Дмитро Васильєв. 

БІЛЬШЕ ПРО ВИКРАДЕНИХ ОКУПАНТАМИ УКРАЇНЦІВ ЧИТАЙТЕ У МАТЕРІАЛІ «ВИКРАДЕНІ РОСІЯНАМИ: ДЕТАЛІ ЗНИКНЕННЯ УКРАЇНЦІВ ТА ДІЇ ДЕРЖАВИ З ЇХНЬОГО ПОРЯТУНКУ»