Під час наступу на Київщину російська армія викрадала місцевих мешканців із тимчасово окупованих територій і вивозила їх до білоруського міста Наровля у Гомельській області. Зокрема, саме туди цивільних «евакуйовували» з Ірпеня, Гостомеля та Бучі.

Про це «Слідству.Інфо» стало відомо зі свідчень мешканки села Оране на Київщині, двоє синів якої опинилися в полоні у росіян. 

«Славу (17-річного сина, – ред.) теж сильно били. Потім в той же день вони їх вивезли в Наровлю в Білорусь. Славу забрали і віддали прикордонникам, а Сашу, старшого сина, залишили в тому будинку, куди їх привезли. Я не знаю, скільки днів там перебував Слава, це вважається як якийсь гуртожиток для біженців. Він там побув трохи, і потім його передали «Червоному Хресту», а «Червоний Хрест» — у дитячий будинок у Мозирі», — розповідає жінка.

Наразі Владислава вдалося повернути додому, а от доля його старшого брата Сашка до цих пір невідома. 

У відео, яке опублікував у своєму YouTube начальник Головного управління Національної поліції у Київській області Андрій Нєбитов, вже звільнений з полону хлопець розповідає про переміщення по території Білорусі, а також про людей, яких він бачив у гуртожитку в Наровлі. 

«Як приїхали в Білорусь, то спочатку були в приміщенні, схожому на колгосп. Потім мене перевезли на заставу до прикордонників білоруських. Вони вже визначили, куди мене подіти, — я ж неповнолітній. Потім мене у гуртожиток відправили, де біженці сиділи: з Ірпеня, Гостомеля, з цієї сторони. Там були такі люди, що їх вже росіяни привезли, сім’я така була. Там я був 4 дні, а потім мене перевезли в дитячий будинок», — пригадує Владислав. 

Слава також розповідає про знущання росіян над хлопцями. 

«У Чорнобилі наділи пакети на голови, зв’язали руки, обмотали скотчем очі, били дубинкою, ногами, електрошокером, а потім повезли на Білорусь», — зазначає юнак. 

За інформацією поліції, на території Київської області під час російської окупації зникли 322 людини. Є багато людей, які зникли безвісти. Згідно зі свідченнями очевидців, цивільних мешканців примусово вивозили на територію Республіки Білорусь.

«Ми будемо шукати свідків та залучати всі можливості, аби встановити місцезнаходження цих осіб та повернути їх в Україну», — додає Андрій Нєбитов.