Новостворений орган — Національне інформаційне бюро — збирає і систематизує інформацію про українців, які загинули, зникли або потрапили у полон. Далі через «Червоний хрест» передають росіянам, щоб переконатися, що зниклі українці знаходяться у них. Наразі росіяни підтвердили, що тримають у полоні лише 10 українців, хоча повідомлень про викрадення окупантами набагато більше.

Про це розповіла «Слідству.Інфо» міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«Підтвердили лише 10 полонених», — розповідає Верещук.

Серед них — мер Дніпрорудного та вже звільнений з полону мер Мелітополя, інших зниклих росіяни не підтверджують. 

За словами Верещук, згідно всіх міжнародних угод, росіяни мають допустити «Червоний хрест» та інші міжнародні організації до полонених, щоб перевірити умови утримання. Але Росія ніяк не реагує на запити «Червоного хреста» щодо українських полонених.

«Те, що може «Червоний Хрест», — це взяти інформацію, яку ми подаємо: рік народження, посада, коли зник — є така картка спеціальна. Ми всі такі картки заповнюємо, до нас надходить ця інформація з усіх органів. Потім віддаємо у «Червоний Хрест», а вони вже мають запитувати у росіян, чи знаходяться ці люди у них», — пояснює Ірина Верещук. 

Вона також підкреслила, що розголос у медіа допомагаю у пошуку та звільненні полонених.

Нагадаємо, що за останній десять днів стало відомо про щонайменше десятеро викрадених цивільних в Запорізькій та Херсонській областях. Росіяни викрадають переважно голів міст та сіл, інших представників влади, активістів та журналістів.

Станом на ранок 19 березня відомо про таких зниклих осіб: активістка Ольга Гайсумова (Мелітополь), голова райради Сергій Прийма (Мелітополь), мер Євгеній Матвєєв (Дніпрорудне), активіст Сергій Цигіпа (Нова Каховка), журналіст Олег Батурин (Каховка), селищний голова Василь Мітько (Нікольськ), журналістка Hromadske Вікторія Рощина та  секретар міської ради Нової Каховки Дмитро Васильєв. 

БІЛЬШЕ ПРО ВИКРАДЕНИХ ОКУПАНТАМИ УКРАЇНЦІВ ЧИТАЙТЕ У МАТЕРІАЛІ «ВИКРАДЕНІ РОСІЯНАМИ: ДЕТАЛІ ЗНИКНЕННЯ УКРАЇНЦІВ ТА ДІЇ ДЕРЖАВИ З ЇХНЬОГО ПОРЯТУНКУ»