Керівникам російської армії, полковникам та генералам, які віддавали злочинні накази вбивати цивільних, загрожує довічне ув’язнення або навіть смертна кара. Про це у коментарі «Слідству.Інфо» розповіла виконавча директорка Центру громадських свобод Олександра Романцова. 

«Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розглядає головнокомандувачів, генералів, міністрів, президентів. Адже саме вони генерують політику і системні накази. Наприклад, наказ льотчикам бомбити маріупольський пологовий будинок — до того рівня, до якого зможуть прослідкувати, хто це зробив, той і сяде. Вони (командувачі — ред.) або пожиттєво сідають, або у надзвичайному випадку — смертна кара», — розповіла «Слідству.Інфо» виконавча директорка Центру громадських свобод Олександра Романцова. 

Таке покарання чекає на керівництво російської армії. Також військових середньої та нижчої ланки судитимуть в українських судах. 

«Рівень керівників частин, які були безпосередньо у Бучі, Ірпені, Гостомелі і та у інших населених пунктах Київщини, швидше будуть розглядатись на рівні нашого національного суду. Щоб цей суд був «гібридним» — із залученням іноземних суддів, має бути підписаний законопроєкт 2689», — пояснює Олександра Романцова. 

Днями Центр стратегічних комунікацій ЗСУ опублікував список прізвищ російських командирів тих військових формувань, які окупували та вчиняли звірства у Бучі, Ірпені та Гостомелі. 

«Слідство.Інфо» ідентифікувало керівників бригад та спецпідрозділів, полковники та підполковники, які віддавали накази військовим на Київщині. Детальніше про російських командирів — у матеріалі «Окупанти Київщини: що відомо про командирів та їхні бригади».