Радниця-уповноважена президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук розповіла журналістам «Слідства.Інфо» про те, що росіяни використовують п’ять сценаріїв, за якими викрадають українських дітей.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо»: «Змушують любити Путіна і дякувати йому за порятунок»: як Росія викрадає українських дітей.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня 2023 року видав ордери на арешт президента РФ Владіміра Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, яких підозрюють у незаконному примусовому переміщенні українських дітей.

За офіційною інформацією, Росія вивезла вже понад 19 тисяч дітей, з них вдалося повернути лише 327 осіб. Росіяни намагаються знищити майбутнє України, стираючи дітям ідентичність і приналежність до української нації.

Дар’я Герасимчук — Радниця-уповноважена президента України з прав дітей

За словами Дар’ї Герасимчук, історії повернення дітей дали можливість проаналізувати дії окупантів. Росіяни мають вже п’ять сценаріїв, за яким вони викрадають дітей.

«Перший — росіяни спочатку вбивають батьків, потім забирають, викрадають дітей без батьків; другий — окупанти розлучають дітей з батьками під час так званої фільтрації, затримуючи батьків з різних причин, часто не визначених, і далі вивозять дитину. Третій сценарій — дітей забирають безпосередньо від батьків чи від інших родичів, від старших братів, сестер. Четвертий — росіяни викрадають дітей з закладів інституційного догляду, не даючи Україні забрати цих дітей, не погоджуючись жодним чином на гуманітарні коридори. І п’ятий сценарій, мабуть, наймасовіший — росіяни спочатку створюють на окупованих територіях відповідні умови, непридатні для проживання дітей, далі пропонують батькам нібито добровільно віддати дитину на так зване оздоровлення чи відпочинок у російські табори, і потім дитина звідти не повертається», — розповіла Дар’я Герасимчук.

Врятовані діти розповідають, що майже відразу у них забрали мобільні телефони, хоча представники РФ наголошують, що нібито роблять усе можливе, щоб повернути дітей батькам.

«Росіяни роблять все для того, щоб дитина не могла повідомити, де вона знаходиться, і повернутися до своєї сім’ї. Хоча у публічному просторі РФ заявляє, що усіма силами намагається відшукати біологічну родину, але звичайно цього не робить», — каже Герасимчук.

«ВТЕЧА ВІД РОСІЯН»: КОМАНДА «СЛІДСТВА.ІНФО» ПРЕЗЕНТУЄ ФІЛЬМ-РОЗСЛІДУВАННЯ ПРО ПОРЯТУНОК ВИКРАДЕНИХ УКРАЇНСЬКИХ ДІВЧАТ

Дар’я Герасимчук закликала усіх, хто має будь-яку інформацію про викрадених Росією українських дітей, повідомляти про це через державний портал «Діти війни».

«На порталі можна подати заявку в один клік, якщо ви маєте інформацію щодо депортації чи примусового переміщення дитини, зміни її громадянства, фактів усиновлення чи передачі під опіку й піклування громадянам РФ, або якщо вам стало відомо про місцеперебування дитини чи про інші злочини, скоєні щодо неї», — говорить Радниця-уповноважена президента України з прав дитини.

Читайте також: «Відбирали немовлят, щоб вивезти у Москву»: хто допомагав викрадати дітей-сиріт у Херсоні