29 березня відбудеться презентація фільму-розслідування журналістів «Слідства.Інфо» про українських дівчат, які обманом були вивезені росіянами на непідконтрольну територію України та утримувалися там в умовах, які нагадують полон.

Під час окупації Херсона росіяни не лише влаштовували катівні, вивозили майно з музеїв, лікарень і приватних будинків, а й викрадали українських дітей.

Двох подруг — 16-річну Машу та 18-річну Настю — разом із багатьма іншими дітьми окупаційна влада вивезла спочатку до анексованого Криму, а тоді — в окупований Генічеськ.

Українських дітей росіяни тримали в заручниках у гуртожитку без опалення, обмежували їхню свободу, а також насильно займалися «патріотичним вихованням» і наполегливо готували до отримання російського громадянства. 

Маша та Настя почали бунтувати проти таких умов: вони використовували українську символіку, відмовлялися вчити російську мову й робили патріотичні дописи на своїх сторінках у соцмережах. 

На прохання «Слідства.Інфо», дівчата фіксували все, що відбувалося з ними, по суті, у російському полоні. Журналісти розуміли, щоб убезпечити дітей, їх треба вивезти на підконтрольну територію. Маша та Настя таємно фільмували не лише жахливі умови й ставлення окупантів, а й розповідали, хто саме причетний до їхнього викрадення.

«Для мене це було великим здивуванням, адже дорослі іноді бояться показувати свою позицію, а тут діти кидають виклик росіянам, перебуваючи у них в руках», — говорить журналістка «Слідства.Інфо» Юлія Химерик.

Команда журналістів вирішила терміново шукати спосіб порятунку дітей, адже залишатися у росіян для Маші та Насті було небезпечно. Дівчатам почали погрожувати кинути їх у яму, а через кілька днів за ними вже мала прийти російська комендатура захопленого Генічеська.

Фільм-розслідування «Втеча від росіян» дозволяє на власні очі побачити, в яких умовах окупанти утримують викрадених українських дітей. Журналісти «Слідства.Інфо» зібрали важливі докази, які можна буде долучити до судового процесу не лише над російським диктатором Владіміром Путіним, а й над безпосередніми виконавцями його злочинних наказів. 

Презентація фільму відбудеться 29 березня о 19:00 у Будинку кіно («Синій зал», другий поверх) за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 6.

Вхід за попередньою реєстрацією: https://bit.ly/3K2wEhR.