Російські військові викрадали цивільних українців і використовували їх в якості живих щитів для прикриття російської армії та техніки під час її відходу на територію Росії та Білорусі наприкінці березня. Таким чином здебільшого вивозили людей з території Київщини, Харківщини, Чернігівщини та Сумщини. 

Про це «Слідству.Інфо» розповів Сергій Мовчан, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини, що займається документуванням воєнних злочинів Росії, йдеться у матеріалі «Рабська сила: навіщо росіяни викрадають мирних українців». 

Експерт додає, що паралельно з цим росіяни вивозили велику кількість мирних мешканців з півдня України на територію Росії. Йдеться про Херсонщину, Запоріжжя та південь Донеччини. Людей, які не проходили фільтрацію армії РФ, вивозили або більш глибоко на окуповані території, або в Росію. Для частини цивільних створювалися умови, щоб вони виїжджали до Ростовської області через Крим та Донецьку область. 

Що відбувається з людьми після того, як вони опиняються на території Росії, — відповісти однозначно правозахисники не можуть. Когось відпускають, але повернутися в Україну одразу мирні мешканці можуть не завжди — кордони між державами наразі закриті. Когось далі продовжують утримувати на території РФ, а когось, можливо, вбивають. 

Експерт-правозахисник називає декілька мотивів таких дій Російської Федерації. Зокрема, демонстративний показ того, що українці обирають Росію, а не їдуть на мирну територію України. Таким чином, на його думку, створюється картинка Росії, як гуманної країни, що готова прийняти до себе всіх охочих.

«Росія веде війну фактично на фізичне знищення України і українського народу, як такого. Набагато простіше український народ розпорошити і знищити його — як культурно, так і ментально», — зауважив журналістам Сергій Мовчан. 

За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, з початку повномасштабного вторгнення вдалося провести 14 обмінів. Внаслідок цього було звільнено 409 українських полонених, 103 з яких — цивільні. Визнавати викрадених українських цивільних Росія не хоче, та один документ з переліком осіб країна-агресор таки видала Червоному Хресту у квітні. У цьому списку прізвища 120 людей, серед яких — жодної жінки.