Сім місяців росіяни тероризували місцеве населення Давидового Броду. Як розповіли журналістам «Слідства.Інфо» в Херсонській обласній прокуратурі, наразі розслідується 130 порушень законів та звичаїв війни в селі, до яких причетні окупанти. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо»: «Відбирали їжу, яка призначалась для дітей»: злочини росіян в Давидовому Броді на Херсонщині.

Як згадують місцеві, російські підрозділи зайшли в Давидів Брід в березні 2022 року.

«Гул стояв. Тут дуже страшно було. Тільки в одну школу 1200 окупантів зайшло. Вони заполонили все. Я навіть не можу сказати, яка їх тьма була… Це жах!», — згадує перші дні місцева жителька Рита.

Росіяни облаштувалися у школі та будинку культури. На місцях дислокації окупантів досі багато пляшок з-під алкоголю та ампул від опіоїдних знеболювальних.

За словами місцевих, у перші дні окупанти ходили з автоматами по вулицях і перевіряли будинки. Шукали українських військових та їхніх родичів.

Рита — мешканка села Давидів Брід

«Хлопців шукали, забирали, вивозили кудись, на Каховку. Через місяць вони повертались. Це ж нашого сусіда забирали, Женю Волошина. А що він може розповісти? Воно видно було по людині, що там відбувалось з ним», — каже Рита.

Протягом семи місяців окупації лише в одному селі було зафіксовано 130 порушень законів та звичаїв війни. Йдеться про знищення, пошкодження майна внаслідок обстрілів або його захоплення, тілесні ушкодження, загибель цивільних від обстрілів та мінування. Заяви про викрадення цивільних із Давидового Броду та утримання їх на цей час до правоохоронців не надходили.

На фото чоловік у синій касці й синій формі. На фоні краєвиди села

Роман Гут — прокурор Херсонської обласної прокуратури

«У кожному населеному пункті, де розташовувались російські окупанти, були зґвалтування, крадіжки. Набір злочинів найрізноманітніший. Те, що творилось… Я не хочу давати якусь емоційну оцінку, але це — звірства. Якщо коротко, то просто звірства», — розповідає прокурор Роман Гут.

Особливу увагу правоохоронці приділили розслідуванню розстрілу колони цивільних автомобілів з реактивних систем залпового вогню. 

17 травня 2022 року російські військові з «Градів» обстріляли колону автомобілів, яка утворилася на в’їзді в Давидів Брід з боку Миколаївської області. Люди намагалися евакуюватися з окупованої території. Тоді постраждало 9 людей, з яких 3 — загинули.