Державний “Ощадбанк” віддасть майже 100 мільйонів гривень підприємцям, які, на думку поліції, разом зі службовцями того ж банку раніше організували схему заволодіння бюджетними грошима.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося із публічних реєстрів.

Як ідеться на порталі публічних закупівель Prozorro, у грудні 2019 року “Ощадбанк” уклав договори з компаніями “ІТ Платформа” та “Навігатор Систем” на купівлю серверного обладнання. Відповідні договори оприлюднили на порталі 15 січня. Відтак “ІТ Платформа”, згідно з договором, повинна отримати майже 50 мільйонів гривень, “Навігатор Систем” — близько 45 мільйонів.

Тим часом, Головне слідче управління Нацполіції розслідує схему заволодіння державними грошима, яку, на думку слідчих, організували службовці “Ощадбанку” спільно з представниками приватних фірм. Про це ми дізналися з ухвали Печерського районного суду Києва від квітня 2019 року.

Слідство стверджує, що впродовж 2016-2019 років службовці “Ощадбанку” під час закупівель послуг системних адміністраторів та серверного обладнання надавали перевагу фірмам, які суттєво завищували ціни. Потім, на думку правоохоронців, ці фірми переводили отримані гроші в готівку, частина якої діставалася працівникам “Ощадбанку”.

У згаданому провадженні фігурує компанія “ІТ Платформа”, а також — “Навігатор Корпорейшн”, яка пов’язана з другою фірмою-постачальником. Її заснували у 2014 році, і до 2019 року належала вона Сергію Красношапці. Він же є власником нещодавно створеної “Навігатор Систем”, якій держбанк планує перерахувати майже 45 мільйонів гривень за новою угодою.

Поліція також розслідує завищення цін під час закупівель в державних “Укрексімбанку” та “Укргазбанку”, де постачальниками були, зокрема, й згадані компанії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Нардепи Льовочкіни були співвласниками банку, причетного до відмивання $20 млрд

З часу створення фірма “Навігатор Систем” уклала договорів за результатами держзакупівель на понад 140 мільйонів гривень. “ІТ Платформа” — на понад 1,3 мільярда гривень.

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що “Ощадбанк” без торгу замовив рекламу на два з половиною мільйони гривень.