Політичні партії витрачають на рекламу в медіа 45 млн грн бюджетних коштів за рік. Про це вдалося дізнатися Громадському руху “Чесно” в межах свого дослідження.

Такий аналіз дасть змогу зрозуміти, як ключові політичні гравці будують свою комунікацію з електоратом та допоможе спрогнозувати результати прийдешніх політичних перегонів.

Згідно з підрахунками “Чесно”, це становить трохи менше 15% загальної суми, яку партії отримали з  бюджету за перший рік державного фінансування. А отримали партії не багато не мало – 315 млн 765 тис. грн.

Цікаво, що залежно від своєї стратегії піар-команди політичних партій витрачали гроші по-різному. Наприклад, найменше на рекламу витратили Батьківщина та Опозиційний Блок, а от Народний фронт та Радикальна парітя Ляшка стали фаворитами в цій категорії.

Завдяки аналізу витрат на медіаканали “Чесно” вдалося скласти приблизний портрет виборців кожної партії.

До прикладу, партія “Самопоміч” витрачає чимало коштів на просування в Інтернеті, РПЛ – на телебачення, БПП та Батьківщина орієнтуються в основному на друковані ЗМІ, а от “Народний фронт” б’є з усіх медійних фронтів. Не цурається “Народний фронт” навіть холдингу “Медіа група Україна” Ріната Ахметова. За рекламу там фронтівці заплатили близько 20 млн грн.

Щодо регіонального розподілу, то Опоблок зосереджується на аудиторії медіа Півдня і Сходу України, “Батьківщина” зосереджена на Центр і Полісся, а БПП рекламується переважно в районних газетах більшості регіонів. Ймовірно, саме на регіональних виборцях з усієї України концентруватиме увагу партія президента під час наступних парламентських виборах.

Будь-які офіційні коментарі щодо витрат прес-служби політичних партій давати відмовляються. Реальні суми витрат, за словами “Чесно”, можуть дещо відрізнятися від наведених у дослідженні. Адже, партії часто позначають витрати на рекламу в медіа, як “інформаційні послуги”. Також невідомо, у якому форматі партії купували рекламу: площі в медіа, участь у ток-шоу чи новинний сюжет.