Суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Віталій Нікушин у 2022 році купив Mercedes-Benz G 350 2013 року за 10 тисяч гривень, а наприкінці 2023 року придбав Renault Zoе 2017 року за 5 тисяч гривень. Ці автівки суддя вніс до своїх декларацій.

Журналісти «Слідства.Інфо» зателефонували судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Віталію Нікушину, щоб дізнатися, як йому вдалося придбати французький електрокар (який коштує на вторинному ринку від 10 тисяч доларів) та «Гелендваген» (ціна стартує від 60 тисяч доларів) за 15 тисяч гривень.

У розмові з журналістами Нікушин зазначив, що люди, які продають не перший автомобіль, не бажають сплачувати податок, тому вказують низьку ціну.

«Фактично, на розписці отримують іншу суму, тому я зазначаю ту суму, яку диктує продавець, якщо я хочу купити автомобіль. Ти хочеш — погоджуйся, хочеш — не погоджуйся», — каже суддя.

Суддя говорить, що прекрасно все розуміє щодо моральної сторони та фактичного уникнення сплати податків під час війни.

«Я прекрасно це все розумію, але не один же ж я такий, ви ж це теж прекрасно розумієте. Тут питання в тому, що продавець не хотів сплачувати 6 чи 7% від продажу автомобіля, тому він зробив занижену оцінку. Ну закон же це дозволяє зробити чи ні?», — пояснює Нікушин. 

Також суддя зізнався, що реальна ціна автівки Mercedes-Benz G 350 2013 року  в неідеальному стані становила майже 30 тисяч доларів.

За словами Нікушина, пізніше він продав вказане авто та придбав таке саме, однак з потужнішим двигуном — Mercedes-Benz G 500 2013 року.

Нікушин зазначив, що задекларував авто за реальною ціною — 529 200 грн або трохи більше ніж $14 тисяч. Таку ціну суддя пояснив тим, що купив авто згорілим та досі його не відновив.

Ще одна автівка — Renault Zoе 2017, яку суддя придбав та задекларував у 2023 році за 5 тисяч гривень, була придбана за аналогічною схемою.

«Якщо люди займаються автомобілями і продають не перше авто, то вони не хочуть вказувати реальну вартість, тому що не хочуть сплачувати великий податок. Є оцінювальна вартість, яка вказана під час покупки. Якщо, наприклад, вартість [нерухомого] майна наразі не можна занижувати, то автомобілі — можна, і люди цим користуються», — зазначив суддя Нікушин.

Суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Віталій Нікушин / Фото: protocol.ua

Насамкінець на запитання журналіста про сплату офіційних 15 тисяч гривень, суддя визнав, що всі інші кошти, сплачені за придбані автівки, пішли в обхід податків.

Окрім куплених у 2023 році суддею Mercedes-Benz G 500 2013 року та Renault Zoе 2017 року, Нікушин придбав ГАЗ 2410 1990 року випуску за 35 тисяч гривень. Також  у власності судді є придбаний у 2017-му мотоцикл Honda CBR 2006 року та Audi A5 2012 року, придбана у 2021-му.

Мешкає суддя у будинку на 178 кв.м у селі Гореничі, що поблизу Києва. Будинок Нікушин зареєстрував на матір. Суддя має два нежитлових приміщення: на 57 кв.м — у Києві та на 35 кв.м — в Ірпені. Чоловік власник 1 га земельної ділянки на Київщині, придбаної у 2021 році за майже 208 тисяч гривень.

У 2023 році Нікушин отримав 1 086 000 грн суддівської зарплати та майже 100 тисяч гривень пенсії.

Вища рада правосуддя у 2011 році вносила подання президентові України про звільнення Віталія Нікушина за порушення присяги. У 2019 році ВРП кваліфікували роботу судді в одній зі справ «з явним порушенням закону, несумісним із чесним і сумлінним виконанням обов’язків судді, повним, всебічним та об’єктивним розглядом судової справи», через що Нікушина звільнили. Вже  26 грудня 2023 року суддю відновили на посаді судді Києво-Святошинського районного суду Київської області.

Батько судді Києво-Святошинського суду Віталія Нікушина — Віктор Петрович Нікушин теж був суддею в апеляційному суді Вінницької області та подав у відставку 2017 року. Тепер чоловік пожиттєво отримує щомісячні виплати від держави.

Читайте також: В очікуванні на перевірку: 1855 суддів мають довести, що гідні вершити правосуддя