Журналісти «Слідства.Інфо» отримали вміст телефону російського військового, який у травні цього року воював під Бахмутом. У цьому телефоні журналісти знайшли фото та відео з російських позицій, особисті документи військових і фотографії російської зброї. 

На відео російський військовий-контрактник жаліється на умови служби в російському війську, нестачу боєприпасів та їжі. 

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували російського окупанта. Телефон з цими матеріалами належить військовому РФ Андрєю Бадахову. Це 25-річний хлопець з Ульяновська, який до своєї участі у війні працював будівельником у російських компаніях «Мостпромстрой М» та «Мип Строй 1». 

У мережі можна знайти фото хлопця у військовій формі, він, схоже, проходив службу у поліції. 

В Україну Бадахов приїхав у складі 72-ої окремої мотострілецької бригади РФ. 

Інститут вивчення війни повідомляв, що 72-га окрема мотострілецька бригада сформована в Оренбурзькій області РФ у складі 3-го армійського корпусу — нового формування, яке здебільшого складається з добровольчих батальйонів. Третій армійський корпус сформували спеціально для війни в Україні. Таким чином, росіяни хотіли підсилити свої позиції. 

Збройні сили України розгромили цю бригаду двічі. У вересні минулого року в Харківській області, тоді медіа повідомляли, що український контрнаступ  знищив складові частини 3-го армійського корпусу, серед яких була й 72-га окрема мотострілецька бригада. 

Вдруге цю бригаду розгромили  у травні цього року під Бахмутом. Тоді 3-тя штурмова бригада ЗСУ витіснила окупантів з їхніх позицій у Бахмутському районі. За даними Інституту війни, українські сили знищили 6-ту та 8-му роти 72-ої мотострілецької бригади під Бахмутом і просунулися на 2,6 км вздовж лінії фронту в цьому районі. 

Скріншот з відео 3-ої окремої штурмової бригади

У травні минулого року у 72-ої бригади РФ стався конфлікт з ПВК «Вагнер». Через те, що російські солдати тікали з поля бою, бійці «Вагнера» втратили багато особового складу. Згодом, підполковника 72-ої мотострілецької бригади Роман Вєнєвітін обстріляв машини «вагнервців», за що нині покійний Євген Пригожин затримав його у полон та змусив вибачитись. 

Роман Вєнєвітін у полоні у ПВК «Вагнер», скріншот з телеграм-каналу Євгена Пригожина

У той час, коли відбувались розбірки між ПВК «Вагнер» та 72-ою бригадою РФ, Андрєй Бадахов записував свій відеощоденник. Окупант постійно жалівся на умови служби та відсутність зброї, а також демонстрував затоплені окопи.

«Вже триває третій день, як ми в обороні. Тримаємось за наш бліндаж, який тоне. Підбили сьогодні квадрокоптер, щоправда, він виявився нашим», — розповідає своїй дружині Андрєй про один день зі служби.

Чоловік проходив службу разом з іншим російським військовим, Сергєєм Михайловим. На усіх відео, записаних на телефон, чоловіки з’являються разом. 

Сєргєй Михайлов, фото з телефону російського військового

Михайлов Сергій Сергійович, «колега» Бадахіна, з тієї ж Ульяновської області. До участі у війні Серєй працював на Дмитроградському заводі компонентів, який займається виготовленням комплектуючих для транспорту. Чоловік там був «налагоджувачем машин та автоматичних ліній з виробництва виробів із пластмас». 

«Не пройшло і десяти днів, як нас стало у два рази менше. Два контужених, одного взагалі «задвохсотили». Прислали поповнення, стало ні краще, ні гірше. Так і воюємо тут втрьох поки що», — розповідає на одному з відео про своє нове життя Сєргей.

Обидва чоловіки контрактники. Раніше вони вже проходили службу в армії  і самі вирішили повернутись до російського війська у 2023 році. 

У телефоні Андрєя журналісти «Слідства.Інфо» знайшли документи, які це підтверджують. Зокрема, наказ керівництва військової частини №13637, яка входить до складу 72-ої бригади, про зарахування Андрєя до лав збройних сил РФ на два роки, та Сєргєя — на пів року. Обидва чоловіки мали бути водіями. 

Таким чином, і Андрєй, і Сєргєй умисно приїхали в Україну захоплювати чужі землі та вчиняти воєнні злочини. 

За даними «Слідства.Інфо», у 2021 році Андрєй працював на двох роботах. На той момент, чоловік отримував близько 500 доларів на місяць. А його «колега» Сергєй заробляв близько 400 доларів на  місяць. Обидва чоловіки також мали борги. 

За службу в армії новоспеченим російським військовим обіцяли заплатити  близько 2,5 тисяч доларів одноразової виплати, та, приблизно, по 400 доларів щомісяця. Це згідно з контрактом, який підписали військові, без врахування надбавок. Загалом Міноборони РФ обіцяло військовим понад 2 тисячі доларів щомісяця.

Скріншот з російського пропагандистського медіа

Останнє відео з телефону російського військового датується 15 травня 2023-го року. За даними «Слідства.Інфо», Андрєй Бадахов ліквідували під час контрнаступу Збройних сил України. 

На одному з останніх кадрів Андрєй жаліється на умови служби і каже: «Не їдьте сюди, воно вам не треба». 

Читайте також: Росіянин жив в окупованому Луганську, а тоді поїхав катувати струмом людей на Харківщині