36-річний росіянин Антон Політов під час окупації Вовчанська Харківської області катував цивільних: підключав електричні дроти до мочок вух, пальців рук, ніг та протягом тривалого часу бив людей струмом. Про це довідалися слідчі прокуратури, а журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували цього окупанта.

Українські правоохоронці 10 серпня 2023-го повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни під час окупації Харківщини так званому старшому оперуповноваженому управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Міністерства внутрішніх справ «ЛНР», росіянину Антону Політову

Під час окупації міста Вовчанська Харківської області російські військові створили в’язницю для цивільних на території Вовчанського агрегатного заводу.

На початку червня 2022-го російські військові на білому авто з літерою «Z» під’їхали до будинку цивільних. Окупанти побили власника будинку, вдарили його прикладом автомата по голові. 

Далі росіяни наділи власникам будинку на голови шапки, щоб закрити очі та повезли їх машиною до катівні.

Антон Політов безпосередньо брав участь у катуванні людей. Він зв’язував людям руки, приковував їх до стільця, а потім підключав електричні дроти до мочок вух, пальців рук і ніг та протягом тривалого часу бив струмом.

За інформацією правоохоронців, відомо про щонайменше вісім епізодів, коли Політов понад годину жорстоко піддавав тортурам людей. Крім цього, Політов разом з іншими невстановленими військовослужбовцями РФ безпричинно бив полоненого гумовими кийками і ногами, водночас лаючи та принижуючи його за те, що він українець.

Катівня існувала приблизно до 10 вересня 2022 року, аж поки українські війська не звільнили місто. 

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували окупанта за його сторінкою у російській соцмережі «ВКонтакті».

36-річний Антон Політов родом з Оренгбурга (Російська Федерація). 

Він одружився з українкою Катериною Політовою з окупованого Луганська. 

Ймовірно, Політов зустрів майбутню дружину, коли Росія після окупації Луганська в 2014-му відправила його служити так званим старшим оперуповноваженим управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Міністерства внутрішніх справ «ЛНР». Російський військовий читав лекції для українських студентів в окупованому Луганську, розповідаючи про свої успіхи на посаді.

До того, як російська влада відправила окупанта в Україну, Політов був начальником медслужби в Уфимському відділі Оренбурзького козачого війська.

Матір окупанта Іріна Політова працює лікаркою швидкої допомоги. Жінка відкрито веде свої соцмережі, в яких з радістю публікує багато спільних світлин із сином. 

Іріна виставляє фото сина у формі, ймовірно, зроблене вже в Україні, та пишається тим, що він приїхав катувати і вбивати людей.  

Скрін сторінки матері окупанта

Жінка палка шанувальниця російського диктатора Владіміра Путіна, про що свідчать її численні дописи на сторінці в «Однокласниках».

До того, як поїхати вбивати й катувати українців, Політов проводив свій вільний час разом з мамою та її подружками. 

Журналісти «Слідства.Інфо» зв’язалися з Антоном Політовим і дізналися, що після скоєного росіянин повернувся в окупований Луганськ (оновлено 30.08.2023). На своїй сторінці «ВКонтакті» він пише, що «щастя є». За скоєні злочини Антону Політову загрожує позбавлення волі строком до 12 років (стаття 438 КК України).

Читайте також: Російський військовий отримав подяку від командира після зґвалтування жінки на Херсонщині