Радниця-уповноважена президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук розповіла журналістам «Слідства.Інфо» про те, як росіяни знущаються з викрадених українських дітей.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо»: «Змушують любити Путіна і дякувати йому за порятунок»: як Росія викрадає українських дітей.

За словами Радниці-уповноваженої президента України з прав людини Дар’ї Герасимчук, наразі ідентифіковано кілька сот тисяч дітей, яких росіяни незаконно та примусово «евакуювали». Реальну кількість силоміць вивезених українських дітей неможливо встановити, бо Росія не надає повну інформацію.

За офіційною інформацією, Росія вивезла понад 19 тисяч дітей, з них наразі вдалося повернути лише 327 осіб. «Росіяни намагаються знищити майбутнє України, стираючи дітям ідентичність і приналежність до української нації», — вважає Герасимчук.

Дар’я Герасимчук Радниця-уповноважена президента України з прав дітей

Дар’я Герасимчук зазначає, що РФ створює на тимчасово окупованих територіях такі умови, які абсолютно непридатні для проживання дітей, щоб потім їх насильно вивозити з України. 

«Найбільшою метою росіян є власне геноцид українського народу через українських дітей. Дітям змінюють громадянство, передають їх на незаконне усиновлення, під опіку й піклування громадянам РФ», — каже Герасимчук.

Радниця-уповноважена президента переконана, що росіяни мають чітко визначений план, їхні дії не хаотичні: «коли вони заходили на території України, то знали, що хочуть робити з українськими дітьми».

Росіяни вбивають і фізично травмують наших дітей, не лише масованими ракетними обстрілами. Йдеться і про поранення та вбивства дітей прямо зі стрілецької зброї впритул. Також вони викрадають дітей, вчиняють над ними сексуальне насилля. 

«На сьогодні є щонайменше 13 задокументованих таких випадків, але ми розуміємо, що це тільки початок», — говорить Герасимчук.

Дар’я Герасимчук каже, що врятовані українські діти розповідають про страшні речі, які з ними робили росіяни.

«Вони (росіяни, — ред.) намагаються психологічно тиснути на дітей, максимально їх калічити. Психологічна травма часто загострюється дуже сильно і важко загоюється протягом років. Ми всі пам’ятаємо дитячу катівню і хлопчика Віталіка, з якого знущалися протягом 10 днів», — каже вона.

Жінка розповідає, що відомі випадки, коли під час перебування у російських фільтраційних таборах дітей відбирали у рідних батьків і віддавали їх у російські сім’ї.

«Саша, якого нам вдалось повернути до бабусі, розповідав, що його розлучили з мамою під час фільтрації й говорили дитині, що він своїй мамі не потрібен, що вона за ним не приїде і він тепер стане добропорядним росіянином у російській сім’ї», — каже Герасимчук.

Радниця-уповноважена президента розповіла про випадок українського хлопчика Іллі, який потрапив у російську лікарню. Дитині зробили операцію без наркозу. 

Однак часом російська влада віддає українських дітей у прийомні сім’ї, у яких росіяни побоюються українських дітей.

«16-річний Сергій, який перебував у прийомній сім’ї протягом 8 місяців, розповідав про те, що прийомні батьки закривалися на ніч зсередини у своїй кімнаті, бо боялися, що він їх просто зарубає чи заріже. Тобто вони боялися його», — каже Герасимчук.

Росіяни максимально змушують українських дітей вчити російську мову, культуру, історію, любити Путіна і дякувати йому за свій порятунок. 

«Діти, які перебували у таборах Росії розповідають про те, що їх змушували вставати під час гімну РФ, співати і якщо вони не робили цього, то їх зачиняли у кімнаті. Ніхто лояльно не ставився до їхньої проукраїнської позиції, до їх бажання повернутися додому, їх максимально намагалися утискати», — каже Радниця-уповноважена президента України.