Верховний суд скасував рішення Шостого апеляційного суду, яке зобов’язувало ЦВК зареєструвати нардепа-втікача Олександра Онищенка кандидатом на виборах до Верховної Ради. Відтак йому остаточно заборонили балотуватися. Таке рішення суд ухвалив у ніч проти 21 липня. 

Про це повідомляється на офіційній сторінці ЦВК у Facebook.

«Верховний Суд дійшов висновку, що обставини, на які посилався Онищенко, а саме викладені в рішенні Печерського суду від 12 липня 2019 року, яким встановлено, що Онищенко навчався за кордоном, та які були визнані Шостим апеляційним адміністративним судом нововиявленими, існували на час ухвалення судового рішення, про перегляд якого просив заявник, були йому відомі, він був учасником цих подій. Окрім того, під час розгляду справи займав активну позицію щодо доведеності цих обставин у суді», — йдеться в повідомленні.

Верховний Суд встановив, що надання неналежної правової оцінки цим обставинам справи привело Шостий апеляційний адміністративний суд до помилкового висновку.

Шостий апеляційний адмінсуд Києва вдруге дозволив народному депутату-втікачу Олександру Онищенку балотуватися до Верховної Ради саме через «нововиявлені обставини». Судді отримали в розпорядження лист від ТОВ «Конюшня Бутенко О.», що остання нібито направила Онищенка за кордон на навчання до Школи верхової їзди «Середземний кінний тур Оліва Нова» в Іспанію.

Суд визнав, що це є достатнім доказом, що Онищенко був поза межами України з поважних причин. Тому зобов’язав Центральну виборчу комісію внести його до виборчого бюлетеня як мажоритарника на 93-му окрузі на Київщині. 

ЦВК мала всього два дні, щоб оскаржити це рішення у Верховному суді. 

Попри те, що Олександр Онищенко перебуває в Україні в розшуку, він уже двічі намагався взяти участь у виборах народних депутатів цього року. На фото — Онищенко під час засідання регламентного комітету Ради, який розглядав подання ГПУ про надання згоди на його притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт, у Києві, 29 червня 2016 року. Синиця Олександр / УНІАН

Таким чином, попри те, що Олександр Онищенко перебуває в Україні в розшуку, він уже двічі намагався взяти участь у виборах народних депутатів цього року. Наприкінці червня Апеляційний адмінсуд навіть зобов’язав Центральну виборчу комісію зареєструвати Онищенка кандидатом у народні депутати на позачергові вибори до Верховної Ради. Онищенко нібито був відсутній в Україні, бо «представляв Україну» на кінних змаганнях.

Утім, Центральна виборча комісія двічі відмовила йому в реєстрації.

Онищенко втік з України у 2016 році й наразі перебуває в Іспанії. В Україні його оголосили в розшук, однак Інтерпол оголошувати нардепа в міжнародний розшук відмовився. Сам Онищенко звинувачення заперечує.

Торік Слідство.Інфо опублікувало фільм-розслідування «Клуб книголюбів». У матеріалі йдеться про те, як соратники Петра Порошенка домовлялися про купівлю посад і голосів для ухвалення вигідних для президентської партії рішень.

У листуванні, яке журналісти отримали від депутата-втікача Олександра Онищенка, співрозмовники називали «книжкою» мільйон — імовірно, йшлося про мільйон доларів за одне голосування. Купували й продавали не лише політично вигідні законопроєкти, а й проєкти, які полегшували б ведення бізнесу для них.

Журналісти Слідства.Інфо опублікували переписки Олександра Онищенка з членами «Блоку Петра Порошенка», зокрема, і з першим заступником голови фракції Ігорем Кононенком. Онищенко був посередником між соратниками Порошенка та Юлією Тимошенко й домовлявся про купівлю голосів і розрахунок.

Під час підготовки фільму «Клуб книголюбів» у травні 2018 року журналісти Слідства.Інфо написали заяву про злочин і прийшли на допит до НАБУ у справі Онищенка. Вони надали детективам флеш-накопичувач з аудіозаписом розмови з Онищенком у 2016 році та фотознімками переписки, які колишній народний депутат сам дозволив зробити журналістам.

НАБУ раніше отримало доступ до номера телефону нардепа Олександра Онищенка — від січня 2015-го до грудня 2016 року. За версією детективів, Онищенко використовував номер для політичних домовленостей.