Наразі в окупованому Маріуполі так звана місцева адміністрація обирає склад комісії, яка і визнає українське житло «безхазяйним». За даними окупаційної адміністрації, станом на минулий місяць у Маріуполі 177 таких об’єктів. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Це тепер моя квартира»: як росіяни захоплюють житло українців у Маріуполі.

У документі окупантів вказано, що список «безхазяйного» майна, станом на 25 грудня 2023 року. Найбільша кількість такого майна — у Приморському районі міста, також є перелік будинків у Жовтневому, Іллічівському та Орджонікідзевському. 

«Проводиться інвентаризація, вона постійно триває. Фактично нерухомість відноситься до так званої «безхазяйної», ну а потім відповідно переходить у власність так званої ДНР», — пояснює радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

Журналісти «Слідства.Інфо» дізналися, що за відчуження житла відповідають різні люди. Для того, щоб забрати будинок окупантам спочатку потрібна інформація, що в цьому будинку більше ніхто не живе. Цим в місті опікуються «квартальні» — люди, які відповідали за окрему ділянку району, надавали довідки та вели облік жителів. 

За словами місцевих жителів, далі інформація від «квартальних» передається головам так званих районних адміністрацій. У Маріуполі їх чотири, кожну з яких очолюють колаборанти. Окупаційна місцева адміністрація на чолі з «очільником» міста Олегом Моргуном обирає склад комісії, яка і визнає житло «безхазяйним».

Так зване керівництво міста підпорядковуються ватажку терористичної «ДНР» — Денису Пушиліну. Далі ця гілка тягнеться до вищого керівництва РФ. 


Читайте також: Як волонтери Путіна в Маріуполі «фільтрують» українців